Predsjedatelj Doma naroda PS BiH Dragan Čović sastao se u Zagrebu s vodstvom i članovima Hrvatskog generalskog zbora. Na sastanku se razgovaralo o trenutnim sigurnosnim izazovima u Europi te je potvrđeno kako sigurnosna strategija na europskom tlu mora biti kompaktna, jedinstvena i jamac trajnog mira.

''Oružani sukobi u Ukrajini poziv su na posebno promatranje geopolitičkih sigurnosnih izazova koji se ni na kakav način ne smiju prelijevati na prostor Zapadnog Balkana niti ugrožavati mir'', istaknuli su na sastanku.

Čović je posebno istaknuo nužnost žurnog stabiliziranja političke situacije unutar Federacije BiH, ali i konsolidacije odnosa između tri konstitutivna naroda u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom.

''Preduvjet stabilne i funkcionalne Bosna i Hercegovina je osiguravanje legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama. Sustavna diskriminacija i nametanje političkih predstavnika su nedopustivi u demokratskim političkim sustavima i narušavaju bilo kakvu europsku perspektivu'', kazao je.

Također, naglašeno je kako u ovome trenutku ne postoje formalno pravni uvjeti za održavanje Općih izbora. Izmjene izbornog zakonodavstva i implementiranje odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava su hitna nužnost koja mora imati svoj pozitivan epilog, zaključeno je na sastanku.