Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Sarajevu s novinarima, odgovarajući na aktualna politička pitanja.

Najviše  pažnje bilo je posvećeno  aktualnim izmjenama Izbornog zakona BiH, o čemu pregovori još uvijek traju, a Čović je danas ponovio da HDZ smatra nelegalnim Središnje izborno povjerenstvo (SIP), "čiji su članovi imenovani mimo zakonskih procedura".

Ponovio je da u postojećim okolnostima nema uvjeta za provedbu izbora u listopadu ove godine te očekuje da će tada vjerojatno biti pokrenuto i pitanje mogućeg bojkota izbora, a ukoliko ne bude izmijenjen Izborni zakon.

Nema, kaže, problem oko riječi bojkot, te ocjenjuje da je legitimno pravo svakog pojedinca ne sudjelovati u izborima. Čović  navodi i da su svi rokovi za dogovor prošli te da ukoliko se danas ne približe stavovi tokom pregovora političkih predstavnika, razmatrat će se i odluka o bojkotu izbora.

Na pitanje zašto se HDZ uvijek usmeno zalaže za poštovanje Ustava i zakona, a već cijeli mandat blokira rad Doma naroda Federalnog parlamenta, Čović je odbacio takve tvrdnje i dodao da Federalni parlament i njegova oba doma zasjedaju i funkcioniraju.

Osvrnuo se i na mogućnost napuštanja pozicije lidera HDZ-a, kazavši da nikada ništa nije ostavio, ali je najavio da će u svibnju 2023. godine biti organiziran Sabor HDZ-a kada će se odlučivati o vodstvu stranke.