"Ne želim razapinjati Kovača, ali moram reći da sam ogorčen zadnjom predstavom koja uopće nije adekvatna ugledu i reputaciji Hrvatske i njenog nogometa", započeo je Ćiro Blažević razgovor za Index kada smo ga upitali komentar novog Kovačevog početka na klupi reprezentacije, s obnovljenom momčadi na putu za Euro.

Što bi ste prvo savjetovali Kovaču, nasljedniku na klupi Hrvatske, koji je kod Vas debitirao u reprezentaciji?

"Neka ne misli da je samo on u pravu, neka  posluša savjet i najobičnijeg čovjeka s ulice. Kritika je uvijek bila najveći stimulans pametnim ljudima. Evo na primjer, sjećam se '82. Meni je omiljeni igrač bio Munjaković, a njemu i meni svaku utakmicu na Maksimiru 30 tisuća ljudi viče "Munjakoviću napolje!" Mislim se ja kasnije, pa valjda njih 30 tisuća zna bolje od mene. To bio bio moj savjet njemu, da ne bude krut i tvrdoglav, a posebno ne smije biti toliko osjetljiv na opravdane i konstruktivne kritike."

Koja mu je najveća pogreška, tko je i što njegov "Munjaković"?

"Ne pogađa, luta... Čini mi se da mu fali nadarenosti za ovaj posao!"

Želite reći da nema sposobnosti biti na tako odgovornoj i prestižnoj funkciji?

"Za dobro obavljanje našeg posla bitno je imati šest ključnih karakteristika. Kovač ima pet ostalih, ali čini mi se da nema ovu prvu."

Prva odlika koja čini uspješnog trenera dakle je "nadarenost". Kojih je ostalih pet?

"Motiv, karakter, inteligencija, trening koji razvija talent jer treba znati metodiku rada i šesti faktor, koji je najjebeniji - ambijent."

Zašto je ambijent najjebeniji?

"Ako njega nemaš, odnosno ne znaš to stvoriti, onda će te igrači prokužiti."

Dakle trenera koji nema sposobnost kreiranja ambijenta, pojest će njegovi igrači?

"Igrači su đubrad, razbojnici i njih držati pod kontrolom najveći je posao."

Jeste li zaboravili još neki faktor koji bi Kovaču mogao dobro doći?

"Sreća! Treba je izazvati, a ne čekati. Ona "šeta" okolo, ako je ne uhvatiš, ode."

Odlazi li Kovač predaleko u svojim stalnim rotacijama igrača i taktike. Uostalom, s pola tih igrača je igrao, druge je vodio u mladoj reprezentaciji, a sada u svakoj utakimici izgleda kao da ih je prvi put vidio, trudeći se od njih napraviti Njemačku?

"Mora se respektirati afinitet igrača, pogoditi koncepciju koja im odgovara. Tu je bitna tradicija, jer mi nismo Nijemci i Talijani, koliko god to neki mislili i trudili se to napraviti. Našem nogometnom podneblju imanentni su vic i duh. Naravno, moderan nogomet zahtjeva brzinu transformacija, razvijene anaerobne kapacitete, ali nemojmo zaboraviti što je naš najveći adut, odnosno koje su temeljne odlike naših najboljih igrača."

Je li Kovač toga svjestan?

"Nesiguran je, nedostaje mu znanja, ali to je normalno, jer je mlad, a svi stalno učimo. Neka se posavjetuje s bilo kim tko mu želi dobro. Uostalom, u Hrvatskoj je stasala generacija dobrih mladih i mlađih trenera s kojima je Kovač i generacijski blizak. I neka zapamti da se autoritet crpi znanjem, a ne deranjem na igrače ili funkcijom." (index.hr)