Oštar cyber-napad, kojeg je preko svog Instagram profila Ante Rebić lansirao u smjeru izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića, podigao je veliku prašinu u medijskom prostoru. Postala je to tema dana, ne samo u novinama i na portalima, već i u svakodnevnim razgovorima hrvatskih ljubitelja nogometa, piše Jutarnji.hr

- Jako mi je žao jer Rebić je bio moj ljubimac. A nakon ove njegove nespretne izjave, on je za mene, a mislim i za reprezentaciju, “mrtav čovjek”. To je neoprostivo, to je najgore što jedan igrač može kazati. On je izdao Dalića, ali ne samo Dalića, nego cijelu naciju - rekao je Miroslav Ćiro Blažević, izbornik koji je s Hrvatskom osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine.

Rebić je s Vatrenima bio drugi na svijetu u Rusiji 2018. godine. Prisjetio se Ćiro kakvu popularnost napadač Milana tada uživao u domovini.

- Pa nema tako dugo, sve mlade ženske Hrvatske su bile zaljubljene u njega! Tako je bio divan, i Dalić mu je bio tada najdraži. A sad nakon što je napravio to što je napravio... Nije ništa donio u ovim utakmicama na Euru, izgubio je sav kredibilitet, a s ovom izjavom je pokazao da nije ni sportaš. Jako mi je žao.

Prokomentirao je i situaciju iz Kopenhagena koja nije mogla proći nezapaženo, Rebićevo mijenjanje kopački potkraj prvog poluvremena utakmice sa Španjolskom.

- Ne znam što mu se to dogodilo da pred milijunskim auditorijem očituje jednu takvu anomaliju. To je anomalija jer nije prije toga računao ima li najbolje kopačke, ima li dovoljno tanke čarape da ga ništa ne žulja po toj vrućini. Meni je jako žao jer on je u vrijeme kad smo bili viceprvaci svijeta bio jedan vrlo značajan igrač. Ali, nešto se dogodilo, izgleda da on nema jednu neophodnu psihološku stabilnost da bi uvijek mogao davati učinak adekvatan svojim kapacitetima. On ima velike kapacitete, ali džaba mu to kad se ne zna psihološki pripremiti da pomogne svojoj reprezentaciji - zaključio je Ćiro.

Bivši reprezentativni napadač Ivica Mornar slaže se da Rebić nije reagirao na odgovarajući način svojom objavom na Instagramu...

- Rebića se uzelo na zub zbog tih kopački, ali bio je prekid, on je izašao, taj napad je trajao... Što se tiče njegove objave, normalno da mu to ne treba na taj način, ali vruć si, pa kažeš svašta, to je tako. Ne mislim da izbornik nema stvari pod kontrolom, samo u datom trenutku donosiš odluke koje se pokažu dobre ili loše...

Za razliku od Ćire, Mornar ne smatra da je Rebić prekrižen kad je u pitanju reprezentacija.

- A zašto se to ne bi dalo “ispeglati”? Prošla su vremena nekih starih trenera, kod kojih se išlo na maksimalno isključivanje iz reprezentacije. Rebić je imao odličnu sezonu u Milanu, došao je možda malo ozlijeđen, načet ili nešto, i nije se poklopilo. Da sad ne ulazim u dublje analize, ali imao je fenomenalnu sezonu.

Mornar smatra da bi se svatko trebao pogledati u ogledalo.

- To je sve vruće sad iza prvenstva. Nekad se bolje malo ugristi za jezik, da prođe malo vremena, pa se sjedne i sve racionalnije razmotri. Kako kažu stari ljudi, jutro je pametnije od noći. Treba svatko biti iskren sa sobom i vidjeti što nije valjalo. Ne možeš ti doći na prvenstvo i očekivati da ćemo briljirati sve tri utakmice, a nismo briljirali prije toga dosta dugo, to je isto istina. Imamo reprezentaciju, imamo izbornika koji nas je doveo do drugog mjesta na svijetu. Sad treba biti malo iskren prema sebi, samokritičan, i stavljati igrače koji u datom trenutku mogu odgovoriti, koji su u top-formi. To treba izbalansirati. To nije lako, ali to je posao izbornika.

Kad je u pitanju nastup Hrvatske na Euru, bivši Vatreni kaže kako “i je i nije zadovoljan”.

- Da je ušla ova, da je ušla ona... Da su meni neke ušle u mom životu, di bi bija. To je nogomet. Po meni je poanta kako smo igrali jer igrom zaslužiš neke stvari. Mi smo igrali na refule, a golove smo primali za “vjerovali ili ne”. Na takvom natjecanju i protiv takve reprezentacije, to je neoprostivo na takvoj razini. Šteta. A odigrali smo nekih 10 minuta u nekom našem stilu u toj utakmici. Imamo mi i napadački stil, imamo i igrače za to, ne moramo se isključivo zabiti na 20 metara, bez obzira na suparnika. Imamo mi tu prostora, to sam htio reći. Smatram da je Dalić pametan čovjek i kvalitetan stručnjak. I on mora sagledati gdje je napravio dobro i loše, poanta svega je da uvidiš svoje kvalitete i svoje pogreške, u čemu se možeš poboljšati i što je trebalo bolje - rekao je Ivica Mornar.

Na Rebićevu objavu osvrnuo u Eurocastu Sportskih novosti i Nikola Jurčević, bivši igrač hrvatske reprezentacije i član njenog stručnog stožera u vrijeme izbornika Slavena Bilića.

- Pritisci su ogromni, pogotovo kad su velika natjecanja, ipak se predstavlja svoja zemlja. Uvijek si u nekoj situaciji, ili ćeš biti heroj ili ćeš biti iskritiziran. Nije to bio nikakav intervju već društvene mreže, pa i to treba malo uzeti s dozom opreza. Kako god mislim da to nije bilo dobro, to je bilo samo dolijevanje ulja na vatru. Zaključili smo ovaj Euro, počeli se okretati prema naprijed i onda dolazi jedna priča kao naručena za medije. To se nije trebalo dogoditi, jer, vrlo brzo nam dolaze važne stvari. Važno je da se vrati ta neka atmosfera. Ali, dogodilo se to što se dogodilo, vjerojatno odraz neke frustracije, ali teško je znati pravi razlog - komentirao je Jurčević.

Kako dalje nakon ovakvog raspleta, ima li Rebiću i dalje mjesta među Vatrenima?

- Šteta je napravljena, ali ima i prostora da se čitava situacija razjasni, pa će se doći do situacije gdje će on to morati obrazložiti na jedan ili drugi način. Prije nego li dobije novi poziv za Vatrene, morat će doći do određenog objašnjenja, bilo u internoj komunikaciji ili kroz medije. Teško je ostaviti stvari na ovakav način nerazjašnjene jer su ovo dosta teške riječi - smatra Nikola Jurčević.

Jutarnji.hr