Jaja su izvrstan izvor hranjivih tvari i sadrže velike količine proteina. Studije su pokazale kako konzumiranje jaja za doručak može pridonijeti reguliranju tjelesne težine. Također štite i od sljepoće.

Ono što je važno znati o jajima, je da boja ljuske ne ukazuje na hranjivu vrijednost ili kvalitetu jaja, nego ovisi o vrsti kokoši koja ga snese. Kokoši s crvenim perjem nose smeđa jaja, a kokoši s bijelim perjem proizvode bijela jaja, piše Lolwot.

Purani također nose jaja, ali ih vjerojatno nećete pronaći u trgovini. Ova perad zahtijeva više prostora za gniježđenje, te imaju veće majčinske instinkte nego kokoši, pa je sakupljanje jaja otežano.

Samo jedno od 20 tisuća komercijalno proizvedenih jaja mogu imati bakteriju salmonele. Vjerojatnost da jaja sadrže salmonelu je jako mala.

Boju žumanjka određuje boja prehrani kokoš. To nema nikakve veze s nutritivnom vrijednosti jajeta. Ako je tamnožut žumanjak, kokoš se možda hranila zelenim povrćem, dok bi svjetlo-žuti žumanjak mogao ukazivati na konzumiranje ječma i pšenice.

Često u žumanjku vidite crvene točkice. To je krv koja se pojavi zbog puknuća malih krvnih žila u žumanjku. Mrlje vas ne trebaju brinuti, te one ne znače da jaje nije sigurno za konzumaciju.