Cikorija je zeljasta biljka koja ima brojne zdravstvene prednosti. Ublažava probavne probleme, sprječava žgaravicu, smanjuje bolove od artritisa, čisti organizam, sprječava bakterijske infekcije, pojačava imunološki sustav te smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Cikorija je također prirodni sedativ, može spriječiti pojavu bubrežnih kamenaca te pomaže kod gubitka viška kilograma. Sve u svemu, ova mala biljka je moćan dodatak bilo kojem načinu prehrane.

Mnogo je nevjerojatnih ljekovitih koristi i provjerenih pozitivnih efekata koje ima korijen cikorije na tretiranje brojnih tegoba i bolesti, a to sve zahvaljujući prirodnim supstancama koje se nalaze samo u ovoj biljci. Iako je biljka korov, cikorija ili vodopija zauzima posebno mjesto u narodnoj medicini. Poznata po izuzetnoj plavoj boji cvjetova, cikorija oduvijek ukrašava livade ovog djela svijeta. Svaki njen dio je ljekovit, a najviše korijen.

Djelovanje na probavni sustav

Najpoznatija zdravstvena korist cikorije je njen pozitivan utjecaj na probavni sustav. Ona je bogata inulinom, vlaknom koje njeguje crijevnu floru i pomaže u razgradnji masti i redovnom pražnjenju crijeva. Također, cikorija omogućava da se hrana što bolje apsorbira u organizmu, pa na taj način smanjuje mogućnost pojave uznemirenog želuca, oksidacije i druge nelagodnosti želuca koje su izazvane probavnim problemima.

Detoksikacija jetre i bubrega

Istraživanja su pronašla dokaze da je korijen cikorije koristan za jetru i bubrege zbog svojih sposobnosti oslobađanja od otrova. On potiče ove vitalne organe da luče žuč i proizvode urin. Studije su provedene da bi se utvrdilo je li korijen održiv u izuzetnim slučajevima kod oksidativnog stresa i u prevenciji povreda jetre. Poznato je da se cikorija uspješno bori u liječenju žutice. Zbog svih ovih osobina, cikorija je korisna i u liječenju kamenca u žučnoj kesi.

Smanjuje upalu i bol kod artritisa

Jedna od glavnih zdravstvenih koristi cikorije su njena protuupalna svojstva. Utvrđena je njena efikasnost u smanjenju bola, čineći je djelotvornom kod artritisa, osteoartritisa i reume. Cikorija može smanjiti bolove u mišićima i zglobovima. Sadržaj polifenola u ovoj biljci čini da se dobro bori protiv upale zbog svoje sposobnosti da vrate ravnotežu krvnih stanica. Cikorija sadrži snažne protuupalne supstance, a mnogi zdravstveni problemi uzrokovani su baš upalom.

Izvor: Dom i dizajn