Federacija BiH će u narednom razdoblju nabaviti velike količine cjepiva, čime će napokon ubaciti u veću brzinu kada je u pitanju imunizacija protiv korona virusa u ovom entitetu.

O nabavci cjepiva bilo je riječi i na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH, na kojoj se ispred Zavoda za javno zdravstvo FBiH zastupnicima obratila epidemiologinja Mia Blažević, koja je najavila da će uskoro u ovaj entitet doći jedan broj cjepiva iz direktne nabavke.

"Vlada i Zavod preferiraju zaključivanje ugovora direktno sa proizvođačima vakcina, koje kontroliraju matične države. U ovom trenutku to su ugovori za nabavku sinofarma, pfizera i sputnjika V u količinama po 500.000 doza", kazala je Blažević.

Prijedlozi ugovora zbog klauzule tajnosti nisu mogli biti prezentirani zastupnicima jer bi se, kako je objasnila, prekršile odredbe sporazuma i uzrokovale neželjene pravne posljedice. Dodala je da je FBiH direktno pregovarala sa Kinom za nabavku 500.000 doza sinofarm vakcine protiv korona virusa.

Faza potpisa

"Taj ugovor je u fazi potpisa", rekla je Blažević.

Dodala je da su, prema informacijama dobijenim od predstavništva "Pfizera" u BiH, u tijeku aktivnosti na dostavljanju ugovora za direktnu nabavku 500.000 doza za FBiH, preko BiH.

Također, vlade FBiH i Kantona Sarajevo zajednički vode aktivnosti na nabavci sputnjika V, u količini od 500.000 doza, i to je u završnoj fazi. Pored ovih ugovora, Zavodu su dostavljena još četiri prijedloga ugovora putem posrednika (veletrgovaca), i to za nabavku cjepiva protiv korona virusa proizvođača "Pfizer" u količini od 500.000 doza, zatim proizvođača "Sinovac" od 250.000 doza, proizvođača "Sinopharm" 250.000 doza i "AstraZenece", uz napomenu da je za njenu nabavku bila uključena Ambasada BiH u Londonu.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, rekao je jučer da ovaj kanton u suradnji sa Vladom FBiH nabavlja rusku vakcinu sputnjik V, a prva isporuka od oko 20.000 doza trebalo bi stići u lipnju.

Najpovoljnije cjepivo

Forto je rekao da će Kanton Sarajevo nabaviti ukupno 200.000 cjepiva, dok se za FBiH očekuje 300.000 cjepiva. On je dodao da će "Bosnalijek" biti glavni uvoznik i da će to raditi po minimalnim zakonskim maržama, te da se očekuje da će to biti najpovoljnije cjepivo.

"U Federaciji BiH je do sada protiv virusa korona cijepljeno 112.706 stanovnika ili malo više od pet posto stanovništva", podaci su entitetskog Zavoda za javno zdravstvo. Jednu dozu cjepiva je primilo 100.848 građana ili 4,54 posto stanovnika, a obje 11.858 građana ili 0,53 posto stanovnika. Ranije su u Zavodu napomenuli da nisu ubrojani građani koji su cijepljeni izvan FBiH, odnosno BiH, a taj broj nije zanemariv. Napomenuli su da će oni biti naknadno ubrojani.

Iako su Vlada FBiH i Krizni stožer ovog entiteta najavili dolazak cjepiva kupljenih direktnom nabavkom, zastupnici u Zastupničkom domu FBiH na jučerašnjoj sjednici nisu bili zadovoljni i dali su niz kritika na rad Vlade kada je u pitanju imunizacija stanovnika ovog entiteta, upozorivši da premijer Fadil Novalić od siječnja najavljuje dolazak cjepiva putem direktne nabavke, pišu Nezavisne novine.