Cijene nafte porasle su u srijedu, učvrstivši se blizu 10-mjesečnog makismuma koji je postignut tijekom trgovanja dan ranije, jer je tržište balansiralo zabrinutosti oko ponude u vezi s proizvodnjom u Libiji i smanjenjem koje provodi OPEC+ sa globalnim makroekonomskim usporavanjem.

Referentni terminski ugovori na Brent naftu porasli su osam centi, ili 0,1 posto, na 92,14 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate (WTI) porasla za 13 centi, ili 0,2 posto, na 88,97 dolara po barelu.

Obje referentne vrijednosti porasle su u utorak za skoro dva posto i završile na najvišoj razini od studenog 2022.

Vijest da je članica OPEC-a Libija zatvorila četiri svoja istočna terminala za izvoz nafte zbog smrtonosne oluje podigla je cijene nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ostala je pri svojim prognozama o snažnom rastu globalne potražnje za naftom u 2023. i 2024., navodeći znakove da velike ekonomije napreduju bolje od očekivanog usprkos preprekama kao što su visoke kamatne stope i povišena inflacija.

Održavajući snabdijevanje ograničenim, Saudijska Arabija i Rusija su prošlog tjedna produžile dobrovoljne rezove isporuke od ukupno 1,3 milijuna barela dnevno do kraja godine, javlja Reuters, prenosi Fena.