Cijene suncokretovog ulja, pšenice, šećera, kave kao i aluminija, čelika, drveta i bakra osjetno su pale na svjetskim burzama.

U nastavku vam donosimo podatke odnosno grafove je s web stranice TradingEconomics:



Cijene suncokretovog ulja, pšenice, šećera i kave na svjetskim burzama jako su pale i trenutno su na razinama s početka rata u Ukrajini.

Što se tiče cijena aluminija i drveta, cijene su pale na razine od prije godinu dana dok su čelik i bakar još više pojeftinili.



Jesu li cijene u dućanima pale? Što mislite, hoće li građevinari sada spustiti cijene? Stanovi pojeftiniti?, napisao je na Facebooku hrvatski matematičar, poduzetnik i investitor Nenad Bakić koji je također objavio ove grafove.

Svjedoci smo da cijene velikog broja proizvoda u trgovinama vrtoglavo rastu dok je ludovanje s cijenama goriva posebna priča. S obzirom da je Bosna i Hercegovina druga najsiromašnija država u Europi, njezini građani teško podnose poskupljenja. Prema najavama Udruge za zaštitu potrošača, potrošačka košarica u BiH bi do kraja 2022. godine mogli dosegnuti vrtoglavih 3.000 KM.

Osim prehrambenih namirnica, poskupio je i građevinski materijal, a u posljednjih par tjedana jedino je cijena željeza u Hercegovini pojeftinila dok ostatak materijala i dalje drži visoke cijene.

(www.jabuka.tv)