Na benzinskim crpkama u BiH benzin je, po cijeni, na pragu nove psihološke granice od 2,5 maraka po litru, što uključuje i Sarajevo, gdje na dijelu prodajnih mjesta super 98 košta čak 2,46 KM, dok je dizel desetak pfeninga jeftiniji, pišu Nezavisne novine.

Nešto bolje prolaze vozači iz Mostara, gdje litar benzina na nekim od prodajnih mjesta košta 2,41 KM, a dizel 2,31 KM, dok je Banja Luka povoljnija pa gorivo košta oko 2,3 KM.

Prema najsvježijim podacima, koje je objavila Vanjskotrgovinska komora BiH, benzini na bh. crpkama u prosjeku koštaju između 2,26 i 2,46 maraka po litru, dok je dizel 2,36 KM.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS za Nezavisne novine je potvrđeno da nemaju saznanja da je u prethodnom razdoblju bilo korekcija na cjenovnicima na benzinskim crpkama.

"Zasad nema ni najava da bi u sljedećem razdoblju moglo doći do korekcija cijena goriva", rekli su iz te grupacije.

Oni koji su stalno za volanom, primijetili su da je gorivo na bh. crpkama skuplje nego u nekim od europskih država, poput Austrije.

"Svaki komentar je suvišan. Evo, recimo, na svakih 1.000 potrošenih litara u nekim od europskih država, iako imaju akcize, firmama se vrati 70 eura nazad", ističe za Nezavisne Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS. Prema njegovim riječima, odgovor na pitanje zašto su kod nas cijene ovakve kao što jesu je - jednostavan.

"Mora se proračun napuniti na neki način, a jedan su i akcize. Njima odgovara da je gorivo što skuplje, jer tako više novca ide u proračun. A o poređenju standarda u BiH i Austriji suvišno je i govoriti", naveo je Grbić.