Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH nedavno je donio odluku o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete za 2015. godinu po kojoj će od 1. siječnja minimalna trošarina na kutiju cigareta iznositi dvije KM.

Do 30. studenoga proizvođači i veliki distributeri cigareta imaju rok da dostave nove kalkulacije maloprodajnih cijena i tada će se znati nove cijene ovih proizvoda.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH, rekao je da se, po toj odluci, na cigarete od početka 2015. godine plaća proporcionalna trošarina u visini od 42 posto maloprodajne cijene i fiksna trošarina u iznosu od 1,05 KM po kutiji.

To su novi problemi i troškovi za proizvođače i distributere cigareta, ali i za kupce koji će morati plaćati veće cijene. Kod nekoliko proizvođača smo doznali da će nove cijene cigareta narasti od 30 do 35 feninga.

U Fabrici duhana Sarajevo, jednoj od najvećih duhanskih tvrtki u BiH, kazali su za Večernji list kako traže najoptimalniju strategiju koja će ići na ruke i tvrtki i kupcima, no situacija nije nimalo laka.

''Oko 40 posto je smanjena konzumacija cigareta u odnosu na 2008. godinu i to je drastičan pad. Tržište legalne prodaje cigareta pada od 8 do 13 posto godišnje. S novim poskupljenjem za očekivati je da će doći do daljnjeg smanjenja tržišta, a u kojoj mjeri, teško je procijeniti.

Za očekivati je pad za barem 10 posto. I u ovoj godini došlo je do značajnijeg pada tržišta cigareta, ali je bila izražena prodaja rezanog duhana, barem do promjene Zakona o trošarinama 1. kolovoza kada je dvostruko povećana cijena rezanog duhana. Do tada je ta kategorija imala značajan tržišni udio.

Međutim, rastom cijena ta kategorija je pala na oko 20 posto u odnosu na raniju prodaju, a konzumenti su prešli na konzumaciju duhana s ilegalnog tržišta, čija je kvaliteta upitna'', kazao je za Večernji list Sead Hadžimusić, direktor prodaje u FDS-u.