Cijena zlata na najvišoj je razini u zadnjih godinu dana jer zbog previranja na svjetskim financijskim tržištima i oštrog pada cijena dionica ulagači traže utočište za kapital u investicijama koje se smatraju sigurnijima u neizvjesnim vremenima.

U četvrtak je unca zlata dosegnula spot cijenu od 1.262 dolara po unci, ojačavši pet posto u jednom danu. Jutros je blago popustila, te se kreće oko 1.240 dolara.

Spot cijena zlata od početka godine na dobitku je gotovo 18 posto, nakon tri godine gubitaka.

Investitore muči strah od financijske nestabilnost i pada cijena dionica banaka s obje strane Atlantika. Sve više ih, naime, brine profitabilnost banaka u uvjetima niskih stopa rasta i niskih, pa čak i negativnih kamatnih stopa.

"Sve je više onih koji traže sigurno utočište. Preporučamo klijentima da u svoje portfelje pridodaju zlato kao osiguranje, ako stvari krenu zaista loše, jer će mu cijena onda i dalje rasti", kaže analitičar Julius Baera Carsten Menke.

Kako ističe čelnik investicijskog odjela u američkom investicijskom društvu Sica Wealth Management Jeffrey Sica, zbog zabrinutosti, posebice oko europskog bankarskog sustava, sve više se kupuje zlato radi sigurnosti.

"Zlato je u obrnutoj korelaciji s tržištima dionica, stoga očekujemo daljnji pad cijena dionica uz daljnje povećano ulaganje u zlato", kaže Sica.

Terminska cijena zlata s rokom isporuke u travnju porasla je u četvrtak 4,5 posto na 1.247,8 dolara po unci.

Uzlet potražnje za zlatom dobio je na snazi nakon što je predsjednica Feda Janet Yellen tijekom svog ovotjednog nastupa u američkom Kongresu kazala da ne isključuje ni negativne kamatne stope.

Porasla je i cijena srebra, i to za 4,4 posto, na 15,95 dolara za uncu, što je njezina najviša razina u zadnjih 3,5 mjeseca.
Spot cijena platine ojačala je 3,8 posto, na 967,17 dolara, najvišu razinu u zadnja tri mjeseca, a paladijuma za 2,1 posto, na 530,46 dolara, najvišu razinu u zadnjih mjesec dana.