Cijene sirove nafte bi mogle uzletjeti na 100 dolara za barel već 2019. godine, jer će problemi s isporukama nafte iz Irana i Venecuele vjerojatno izvršiti pritisak na globalno energetsko tržište, tvrde analitičari Bank of America Merrill Lyncha

Cijena futuresa sjevernomorske nafte tipa 'brent', koja se trenutno kreće oko 77 dolara za barel, dostići će 90 dolara za barel u drugom tromjesečju 2019. godine zbog većeg smanjenja svjetskih zaliha, poručuju iz te banke.

Vrijednost nafte, međutim, mogla bi dodatno porasti, budući da sporazum između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugih glavnih proizvođača, poput Rusije, o ograničavanju proizvodnje i dalje pomaže smanjenju globalne ponude, piše SEEbiz.

Pogoršanje situacije u Iranu može pogurati cijene na 100 dolara, odnosno na razinu koja nije viđena još od 2014. godine, kažu analitičari.

Nafta 'brent' dostigla je najvišu razinu u protekle tri godine ubrzo nakon što je američki predsjednik Donald Trump ranije ovoga tjedna rekao da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma koji je postignut prije tri godine sa Iranom i najavio obnavljanje sankcija Teheranu.