Još 2000. godine CIA je napravila izvješće na 70 stranica u kojem su se njezini analitičari pozabavili predviđanjima za peroiod od te do 2015. godine. Zaključak je da uopće nisu puno promašili.

CIA se očigledno bavi i predviđanjem budućnosti i to relativno kvalitetno, pokazala je analiza njihovog izvješća iz 2000. godine, koje je napisano na 70 stranica, prenosi Business Insider. Evo nekih od njihovih predviđanja iz 2000. godine:
"Međunarodne odnose sve više određuju velike i moćne organizacije nego vlade".

Ovo predviđanje je vjerojatno bliže istini nego suprotno, iako je ponekad teško odrediti je li riječ u pojedinim slučajevima o državnim ili nedržavnim akterima, poput recimo Islamske države.

"Od sad do 2015. godine teroristička taktika postat će sve više sofisticirana i dizajnirana prema uzrokovanju masovnih žrtava".
To je predviđanje postalo i više nego istinito 11. rujna 2001. godine. Otad se ta taktika pokazala uobičajenom preksom.

"Iran i Irak će razviti rakete dugog dometa u skoroj budućnosti. Iran... bi mogao testirati takvo oružje već iduće godine, a krstareće projektile do 2004. godine".

Predviđanje se nije de facto obistinilo, jer Irak je u rasulu, a Iran doista radi na interkontinentalnim projektilima, samo što ih neće testirati prije 2016. godine.

"Svjetska populacija porasti će za više od milijarde, na 7,2 milijarde ljudi".

Istinito predviđanje.

"Energetski resursi bit će dostatni potražnji".

Pun pogodak, jer mnoge kompanije ukidaju planove za crpljenjem nafte i zemnog plina zbog količine tih resursa koji se trenutno dostupni u svijetu.

"Kineska ekonomija preteći će europsku i postati druga u svijetu, ali još uvijek ispod SAD-a".

Samo djelomično istinito. Kina je trenutno broj jedan. SAD nisu.

"Europa neće u potpunosti postići snove o paritetu s SAD kao kreatora globalnog ekonomskog sustava".

Nažalost, istina, iako se u izvješću "šutiralo" europsku ekonomiju. No, europska ekonomija danas ni nema neku jasnu viziju, a Junckerov plan tek treba zaživjeti u praksi.

"AIDS, glad i konstantna ekonomska i politička previranja znače da će populacije mnogih afričkih zemalja zapravo pasti".

Potpuno krivo. Populacija Afrike narasla je za 300 milijuna ljudi u posljednjih 15 godina.