Kada dođe jesen u prirodi se stvari mijenjaju, a mijenjaju se i potrebe naših sobnih biljaka. Kako da ih njegujete kako bi pravilno rasle, razvijale se i cvjetale tijekom jesenjih dana – evo četiri važna savjeta:

1. Smanjite zalijevanje

Ljeti je više svjetlosti, više temperature, suh zrak u periodima kada nema kiše, što znači da biljke aktivno upijaju vodu i rastu. U jesen postaje hladnije, zemlja u saksijama se sporije suši, pa je potrebno smanjiti učestalost zalijevanja. Da ne biste pogriješili sa zalijevanjem, uvijek provjerite je li zemlja u saksiji suha ili još nije. Mnogi ljudi preporučuju da se to uradi drvenim štapom, ali najlakši način je da to uradite prstom. One biljke koje su zahtijevale zalijevanje dva ili čak tri puta nedjeljno tijekom ljeta, mogu se zalijevati jednom nedjeljno u jesen.

2. Biljke prenosimo s balkona u sobu

Ako ste u ljeto premjestili biljke na balkon, onda je u jesen vrijeme da ih vratite na njihova uobičajena mjesta. Štoviše, ovo se mora uraditi prije nego što temperatura noću počne da pada ispod 12 stupnjeva. Izuzetak od ovog pravila su balkonske biljke koje se mogu čuvati na otvorenom tijekom jeseni. Glavna stvar je da zapamtite: što je hladnije, to rijeđe zalijevate.

3. Uključite dodatno osvjetljenje

Naravno, vrijedi razmisliti gdje da smjestite biljke u zavisnosti od osvjetljenja. Ako su svi prozori okrenuti prema jugu i jugoistoku, onda ne morate žuriti s dodatnim osvjetljenjem. Svi ostali treba unaprijed da razmišljaju o dodatnom osvjetljenju. Naravno, možete odabrati vrste biljaka koje se mogu nazvati tolerantnim na sjenke. Preživjet će zimu, ali se neće osjećati dobro. Odgovarajuće osvjetljenje može nadoknaditi nedostatke u njezi. Ako slučajno previše zalijevate biljku, veća je vjerojatnoća da će njeno korijenje istrunuti u mraku. Također, uz dodatno osvjetljenje, biljke su manje podložne napadima štetočina.

4. Prehrana, presađivanje

Ako biljku treba presaditi – korijenje je previše izašlo, zemlja je siromašna i korijenje je počelo da trune od pretjeranog zalijevanja i lošeg sušenja zemlje – potrebno je ponovo posaditi bez obzira na godišnje doba. Prehrana se može smanjiti, ali ne i potpuno ukloniti. Morate se fokusirati na stanje biljke: ako nastavlja da proizvodi nove listove, naravno, vrijedi je prihraniti. Ali budite pažljivi s dozama.

agrosavjet.com