Broj korisnika klasičnih SMS-ova značajno je opao pojavom pametnih telefona i aplikacija za dopisivanje putem interneta. Ovo su najbolji servisi koje već sada možete preuzeti na svoje uređaje, a ujedno su i besplatni.

WhatsApp

Ima praktičan interfejs i jednostavan način rada koji omogućava brzu razmjenu poruka, audiosnimaka, fotografija i drugih podataka. Vezuje se za broj mobilnog telefona i ne zahtijeva nikakve šifre niti logiranja.

Telegram

Relativno mlada aplikacija je bazirana na brzini i sigurnosti prilikom razmjene sadržaja. Omogućava pravljenje grupnih chatova koji sadrže do stotinu korisnika.

IM+

Za razliku od spomenutih aplikacija, IM je agregator različitih naloga na društvenim mrežama. Putem njega možete dobivati sve poruke koje vam inače šalju na Skype, Gmail, Facebook, Yahoo i druge servise. Na taj način imate jednu aplikaciju koja objedinjuje sve mreže.

Viber

Osim mogućnosti razmjene poruka, tu su i besplatni pozivi putem interneta koji, doduše, nisu baš visokog kvaliteta. Možete ga instalirati i na kompjutor i na taj način razmjenjivati poruke.

avaz.ba