Nešto misteriozno dolazi iz smrznutog tla na Antarktici i to bi moglo promijeniti fiziku kakvu znamo. Fizičari ne znaju što je točno, no znaju da je neka vrsta kozmičkih zraka – visokoenergetskih čestica koje kroz svemir dolaze do Zemlju i vraćaju se, piše Live science.

No, čestice koje fizičari poznaju, koje čine ono što se zove Standardni model fizike elementarnih čestica, tako se ne ponašaju.

Postoje i niskoenergetski neutrini koji se mogu nepromijenjeni probiti kroz stijene. Visokoenergetski neutrini imaju 'velike presjeke', što znači da će udariti u nešto prilikom prolaska u Zemlju i nikada neće izići na drugu stranu.

No, istraživači su ostali zbunjeni nakon dva događaja 2016. godine na Antarktici, gdje su kozmičke zrake izletjele iz Zemlje, što je detektirala NASA-ina antena ANITA koja leti iznad kontinenta.

ANIT-a je dizajnirana za lov kozmičkih zraka iz svemira te ih je iznenadio visokoenergetski neutron koji je došao iz Zemlje umjesto iz svemira.

Znanstvenici su se zapitali jesu li te tajanstvene zrake sastavljene od čestica koje prije nisu viđene? Fizičari su iznijeli niz različitih objašnjenja, no nijedno od njih nije dokazalo da nešto prizemnije nije moglo prouzročiti misteriozni signal antene.

Nova studija astrofizičara objavljena u srijedu pokazala je da je bilo više slučajeva od dva koja je detektirala ANITA. Opservatorij IceCube također je tri puta detektirao slične čestice iako nitko do sada nije povezao te događaje s misterijom ANITA-e.

Kombiniranjem rezultata IceCubea i ANITA-e, istraživači sa sveučilišta Pensilvanija izračunali su da bilo koja čestica koja izbije iz Zemlje ima mnogo manje od 1:35 milijuna šansi da je dio standardnog modela.

Astrofizičar Mauricio Bustamante s Instituta Niels Bohr smatra da je od početka bilo jasno da te čestice nisu dio standardnog modela.

''Rad koji se pojavio prvi je sustavni izračun o tome koliko je malo vjerojatno da su ti događaji posljedica neutrina standardnog modela. Njihov rezultat uvjerljivo odbacuje objašnjenje standardnog modela'', rekao je Bohr.

Znanstvenici tvrde da konvencionalne čestice ne mogu ovako putovati kroz Zemlju, ali i da nemaju dovoljno podataka da budu u to sigurni.