Gradonačelnik Livna Luka Čelan sastao se u utorak s izvanrednim i opunomoćenim veleposlanikom Republike Češke u Bosni i Hercegovini Jakubom Skalnikom s kojim je razgovarao o budućim projektima u tom gradu, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika.   

Tom prigodom istaknuta je dugogodišnja uspješna suradnja Grada Livna i Veleposlanstva Republike Češke, a gradonačelnik Čelan veleposlaniku je prezentirao aktivnosti Grada te zahvalio na dosadašnjoj uspješnoj suradnji i izrazio nadu za njezin nastavak.

"S Češkom razvojnom agencijom realizirali smo zadnjih godina nekoliko projekata. Razgovarali smo konkretno o realizaciji projekta proizvodnje autohtonog livanjskog sira kojeg provodimo u suradnji i s Udrugom proizvođača livanjskog sira Cincar. U tijeku je izgradnja zrionice i skladišta za sir. Česi su osigurali sredstva, a Grad Livno je dodijelio prostorije za tu namjenu", kazao je livanjski gradonačelnik.

Dodao je kako je također razgovaralo i o veoma važnom projektu za Grad Livno, a to je izgradnja pročistača otpadnih voda.  

"S tim projektom smo aplicirali Češkoj razvojnoj agenciji i nadamo se pozitivnom ishodu", rekao je gradonačelnik napomenuvši da je na sastanku bilo riječi i o projektu izgradnje sortirnice.  

"Kao što je poznato nedavno je otvorena regionalna deponija, projekt koji je Grad Livno realizirao zajedno s Općinom Glamoč i Bosansko Grahovo i u sklopu kojeg je predviđena sortirnica. Od partnera iz Češke dobili smo obećanje za suradnju i na ovom projektu prije svega za izradu potrebne projektne dokumentacije", dodao je Čelan.

Veleposlanik Skalnik istaknuo je Livno kao pozitivan primjer dobre suradnje te se osvrnuo na nedavnu studijsku posjetu livanjskog gradonačelnika Češkoj gdje je boravio zajedno s kolegama iz još tri bosanskohercegovačke općine.  

"Češka razvojna agencija je još prije nekoliko godina započela suradnju s Gradom Livnom, i to na realizaciji projekta financiranja centralnog grijanja u jednoj osnovnoj školi. Mišljenja sam da trenutačno postoji niz mogućnosti za nastavak suradnje češke Vlade i Grada Livna", kazao je veleposlanik Skalnik.  

U sklopu posjeta veleposlanik i gradonačelnik obišli su radove na nekoliko spomenutih projekata.