Kaspijsko jezero najveće je na svijetu, no posljednjih 20-ak godina polagano je isparavalo, a znanstvenici su sada otkrili kako su glavni razlog klimatske promjene i globalni rast temperatura.

Razina vode u Kaspijskom jezeru od 1996. godine padala je za otprilike 7 centimetara godišnje, odnosno za otprilike metar i pol. Trenutna razina vode je samo metar iznad povijesnog minimuma izmjerenog krajem '70-ih godina prošlog stoljeća.

Povećano isparavanje iznad Kaspijskog jezera povezano je s višim temperaturama zraka, a najvjerojatniji uzrok su klimatske promjene i pad razine vode najvjerojatnije će se nastaviti. No, taj pad razine jezera mogao bi ugroziti i vrste koje žive tamo.

Površina jezera je oko 371.000 kvadratnih kilometara, a obiluje velikim rezervama nafte i plina i važan je izvor ribe za okolne zemlje. Kroz protekla stoljeća je imao velike promjene u razini vode, no u prethodnim studijama nije se mogao precizno odrediti glavni uzrok. Kako bi otkrili zbog čega se gubi voda, prikupili su podatke o vodi koja se gubi kroz rijeke, padalinama i isparavanju te otkrili da je isparavanje najveći krivac za gubitak vode, prenosi Daily Mail.