Edwin Eugene Aldrin Jr., poznatiji kao Buzz Aldrin legendarni je NASA-in astronaut koji je sudjelovao u prvoj misiji koja je sletjela na površinu Mjeseca, Apollo 11.

Ovoga srpnja obilježava se 50. obljetnica ovog pothvata pa su živući akteri sve češće prisutni u medijima. Danas 89-godišnji Aldrin objavio je tako ovoga tjedna kolumnu u Washington Postu naslovljenu "Vrijeme je da se fokusiramo na veliku migraciju ljudske vrste na Mars".

U ovom je tekstu naglasio da je pristalica povratka ljudskih misija kojima će se NASA vratiti na Mjesec – no ističe kako postoji još jedno nebesko tijelo, ono crveno, koje bi trebalo sve ozbiljnije uzimati u obzir, javlja Bug.hr.

Mars samo čeka da ga istraži, i to ne samo roverima i robotima, nego i uživo, slanjem ljudi na misije. Kako bi se to dogodilo, kaže Aldrin, svi u SAD-u bi se trebali uozbiljiti i ne samo početi o tome razmišljati, već uzeti istraživanje Marsa kao nacionalni prioritet.

Posjećivanje Marsa ne bi smjelo imati za cilj čisto putovanje ili tvitanje fotografija. Aldrin kaže kako to treba biti prvi korak ka kolonizaciji u punom smislu i u konačnici, preseljenju ljudske vrste na Crveni planet.

Sve to nije nimalo lagan pothvat, no ovaj bivši astronaut uvjeren je da SAD imaju snage i mogućnosti ostvariti taj san. "Ili istražujemo ili nas nema" – to je glavni razlog zbog kojeg se na ovaj korak treba odlučiti, na dobrobit cijelog čovječanstva.