Znanstvenici su dokazali da zlatne ribice pamte mnogo duže od tri sekunde kako se prije mislilo, ali nisam siguran da pamćenje većine u BiH traje nešto duže. Jer da je suprotno, fašistički istup SDA u Bužimu ne bi bio ništa iznenađujuće nego samo nastavak politike kojoj smo svjedoci već niz godina.

-Obzirom da premijer županije ima dva savjetnika iz Bužima tražimo da se isti ispričaju svim Bužimljanima zbog ovakvog provokativnog plakata koji nema nikakvu svrhu i dodatno provociraju naše sugrađane. OO SDA smatra da se ovakva praksa više nikad ne može i ne smije ponoviti u Bužimu, jer ako ovo dozvolimo sada iduće godine ne bi nas začudilo da u centru grada donesu slamu i jaslice - poručili su iz fašističkom stilu iz lokalnog SDA komentirajući božićnu čestitku.

Inače, Bužim je jedna od lokalnih sredina u kojoj prvi bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rado drži svake godine ratne govore, očito podržavajući ovakve fašističke i zločinačke stavove.

I čudimo se? Zašto? Pa ranije su u Jajcu zabranili božićna drvca, iako govorimo o lokalnoj zajednici u kojoj živi veliki broj Hrvata. SDA načelnik je tada, unatoč dogovoru sa Hrvatima, naredio uklanjanje jednog od simbola Božića.

Zaboravili smo kako su u Sarajevu u vrtićima bili zabranjeni Djed Božičnjaci i darovi u vrijeme Božića jer je lokalnim bošnjačkim moćnicima sve to odisalo previše katolički i blagdanski.

Možda i nije čudno da smo zaboravili ova dva primjera jer su se dogodila prije nekoliko godina, ali jesmo li zaboravili kako je za OVAJ Božić obitelji u Sarajevu prijećeno likvidacijom jer su stavili božićni vijenac na vrata? Sarajevski mediji su pokušali sve svesti na razinu čina mentalno poremećene osobe, ali je činjenica da je natpis kako će ih 'prekrstit rafalom' stav mnogih, a ne samo pojedinca.

Nemoguće je zaboraviti stravičan masakr obitelji Anđelić od strane zločinca Muamera Topalovića koji je pobio skoro cijelu jednu obitelj samo zato što su slavili Božić.

I čudimo se ovome u Bužimu? Nema prostora za zgražanja nego je vrijeme da se prohvati činjenica kako mnogi nisu izašli iz krvavih 90-ih i zločinačkih namjera da ova zemlja bude samo njihova, a svi ostali 'raja'.

Njihov 'patriotizam' je fašizam, a kad bi dobili priliku iskazati svoje pravo lice, ne treba biti siguran da se ono nešto puno razlikuje od lika i djela zločinca Ratka Mladića. Možda je vrijeme da prihvatimo ovakve teze kao istine u kojima živimo. Ili možemo i dalje biti iznenađeni što netko uporno želi zabraniti Božić u Bosni i Hercegovini dok se kune u ovu zemlju i priča o 'patriotizmu'. Mladići i Karadžići u povojima.

Pogled.ba