Rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija Javnog poduzeća “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” Marija Buntić komentirala je trenutnu situaciju vezanu za energetsku krizu u Bosni i Hercegovini, ali i ostatku regije.

“Tekuća godina u hidrološkom smislu izrazito je loša za JP Elektroprivredu Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar. Loše vremenske prilike, odnosno neprilike, stvaraju nam veliki problem s obzirom na to da svu svoju energiju proizvodimo iz obnovljivih izvora, od čega preko 90% hidroenergije, po čemu smo jedinstveni u BiH.

Svjedoci smo da cijelu regiju pogađa energetska kriza zbog globalnog manjka kako drugih energenata tako i električne energije, te ekstremno visokih cijena na tržištu.

Na vrijeme smo prepoznali situaciju u kojoj ćemo se naći i u više navrata pismeno apelirali na Vladu FBIH, našeg većinskog vlasnika, kako bi odgovornim i preventivnim zajedničkim djelovanjem nadišli problem.

Vladi FBiH, u čijem je također vlasništvu JP Elektroprivreda BIH d.d. Sarajevo, zadnjim dopisom, predložili smo da donese Odluku da JP EPBIH d.d. Sarajevo sve svoje viškove električne energije ponudi nama, po tržišnim cijenama, ako ne bude dovoljno energije na tržištu, odnosno , da prioritet kupoprodaje bude za potrošače u FBiH.

Također smo upozorili da ovakva situacija vrlo lako može dovesti do ugrožavanja sigurnost i stabilnosti elektroenergetskog sustava u BIH, a samim tim i redovite opskrbe potrošača u BiH.

Bez obzira na težinu situacije u kojoj smo se našli, uvjereni smo da zajedno odgovornim i brzim djelovanjem , te racionalnom potrošnjom možemo nadići problem i ne dovesti u pitanje kontinuiranu i sigurnu opskrbu svih potrošača.

Kao što sam već rekla, energetskom krizom je pogođena cijela regija, tako da zlonamjerne navode pojedinih medija, kako EPHZHB propada, uopće ne želim komentirati”, istaknula je Buntić u u izjavi za medije.

Bild.ba