U prošlosti bundeva je uzgajana za ishranu životinja, a kada je konačno pronašla svoje mjesto na ljudskom jelovniku bila je etiketirana kao hrana za siromašne. No, s vremenom su otkrivene mnoge njene čari te se ova ljepotica iz skromnih domova polako uvukla u najelitnije svjetske restorane.

Sadrži vitamine A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B6, minerale kalij, kalcij, željezo, fosfor, selen, cink, magnezij, bor, kobalt.

Obiluje i prehrambenim vlaknima te masnoćama, bjelančevinama i ugljikohidratima. Sadrži i folnu kiselinu, karotenoide, triptofan te linolnu i oleinsku kiselinu.

S obzirom na to da je bogata antioksidansima, bundeva je idealna namirnica za njegu kože. Sadrži enzime koji pomažu u rastapanju suhih stanica kože te tako djeluje kao prirodni piling.

Potrebni sastojci:

1 žlica grčkog jogurta

1 žlica pirea od bundeve

1 žlica meda

1 žlica sode bikarbone

Priprema:

Sve sastojke zajedno promiješajte. Zbog sode bikarbone smjesa će se malo napuhnuti. Masku stavite na prethodno očišćeno lice i ostavite 10-15 minuta. Isperite toplom vodom, a potom hladnom vodom kako biste zatvorili pore. Moguć je lagani osjećaj peckanja zbog sode bikarbone, piše She.hr.