Mostov zastupnik u saboru Miro Bulj prozvao je svog kolegu iz stranke i kandidata za gradonačelnika Zagreba Zvonimira Troskota zbog izjava o pripadnicima HOS-a.

Sve je počelo kad je Troskot gostujući jučer na N1 televiziji kazao da HOS-ovce koji su na obljetnici Maslenice imali natpis "Za dom spremni" treba procesuirati.

"To troje ljudi se kasnije kazneno procesuira jer se zna, po zakonima i Republike Hrvatske i Europske unije, da se za svako obilježje kojim se veličaju totalitarni režimi treba procesuirati."

"Došli su tamo scenski, napraviti kaos", dodao je.

Bulj ga je prozvao.

"Prijatelji, Zvonimir Troskot je danas dao za mene neprihvatljivu i nedopustivu izjavu o HOS-u. Koliko Vam je poznato moj stav o mojim suborcima iz HOS-a koji su Hrvatsku branili na najtežim ratištima od četnika i velikosrpskog agresora u Hrvatskoj i BiH je sasvim suprotan. Očekujem da se ispriča junacima Domovinskog rata pripadnicima HOS-a i njihovog povezivanje s totalitarnim režimima i Drugim svjetskim ratom", napisao je Bulj te priložio sliku HOS-a.

Na kraju se Troskot zaista ispričao.

"Pogriješio sam, oprostite!

Dragi ljudi, tek sam sada uvidio koliko je moja izjava bila nedovoljno jasna i koliko je zbog toga štete prouzročila. Jako mi je žao zbog toga i najiskrenije se ispričavam svim HOS-ovcima, svim braniteljima i članovima njihovih obitelji zbog te moje nepromišljene izjave.

Gostovao sam u programu na N1 televiziji i pokušavao ukazati na stalno ponavljanje scenarija u kojem kad god se dogodi nekakva afera i isplivaju ozbiljni problemi kao što je potres i zakašnjela reakcija vlasti, uvijek "iskoče" u prvi plan neke nametnute ideološke teme koje onda u potpunosti zasjene probleme koji su aktualni.

U tom trenutku sam nedovoljno jasnom izjavom svrstao osobe u HOS-ovim obilježjima u one koji namjerno odvlače pažnju i zbog toga im se još jednom najiskrenije ispričavam. U mom srcu je bila samo namjera osuditi sve totalitarne režime, a treba i sada reći da su HOS-ove oznake bile dio službenih postrojbi hrvatske vojske.

Ono što vam također obećajem: kad god pogriješim uvijek ću istupiti javno i ispričati se za svoje pogreške i što je jednako važno - greške neću ponavljati!

Hrvatska je iznad svih nas. A mi ćemo učiniti sve za nju da ju sačuvamo i učinimo pravednijom i ljepšom", napisao je Mostov kandidat za gradonačelnika Zagreba.