Aleksej Navaljni (44) hospitaliziran je u ruskom gradu Omsku gdje ga liječe od trovanja te je na respiratoru, objavila je jučer njegova glasnogovornica Kira Jarmiš.

Navalni je bio na letu iz grada Tomska u Moskvu kad mu je pozlilo, počeo se znojiti i na trenutak je izgubio svijest pa je zrakoplov zatražio izvanredno slijetanje u Omsku. Kira Jarmiš je za radio Eho Moskve rekla da je Navalni tražio da razgovara s njom kako bi se mogao "usredotočiti na zvuk glasa". U zračnoj luci čekalo ga je medicinsko vozilo i prebacilo u bolnicu. Putnik Pavel Lebedev na društvenim je mrežama objavio da je Navalni na početku leta otišao u toalet i nije se vratio.

"Jedva su ga doveli natrag, a on je urlao od bolova", prenosi Reuters.

Navalni je bez svijesti, u komi, na Odjelu za intenzivnu njegu, objavila je Kira Jarmiš, gdje se nalazi i veći broj policajaca.

"Mislimo da je Aleksej otrovan nečime što je pomiješano s njegovim čajem", kazala je. "To je jedino što je jutros popio", rekla je i usporedila to sa slučajem kada je prošle godine Navaljni, dok je služio jednu u nizu zatvorskih kazni, imao snažnu alergijsku reakciju koja je, prema mišljenju liječnika, mogla biti rezultat trovanja nepoznatom kemijskom tvari.

Kira Jarmiš navodi i kako liječnici smatraju da se toksin brže apsorbirao kroz vruću tekućinu. Navalni je u zračnoj luci prije polijetanja popio crni čaj iz papirnate čaše, a tijekom leta nije ništa jeo niti pio, prenose RIA novosti.

RT, medij pod kontrolom Kremlja, prenosi riječi liječnika Anatolija Kaliničenka iz bolnice u Omsku koji upozorava kako "nije sigurno da je trovanje uzrok stanja u kojem se Navalni nalazi".

Vlasti su najavile istragu, a na društvenim mrežama kola slika Navalnoga kako pije čaj u zračnoj luci.

Aleksej Navaljni pripada skupini neumornih aktivista koji se bore protiv sadašnje vlasti u Rusiji tražeći slobodne izbore, a glavno im je oružje raskrinkavanje korupcije na svim razinama vlasti. Tu je karijeru počeo 2011. godine kad je pozvao na prosvjede protiv povratka Vladimira Putina na predsjednički položaj nakon što je već dva puta bio predsjednik (od 2000. do 2008.), pa jedan mandat premijer, da bi se opet mogao kandidirati za vodeći položaj. Nakon izbora 2012. godine, na kojima je Putin pobijedio, diljem Rusije izbili su prosvjedi i tada je Navalni postao metom vlasti. 

Pet godina poslije, 2017., čak je tri puta bio u zatvoru, a napala ga je i neidentificirana skupina ljudi. Jedan od njih mu je lice poprskao antiseptikom zbog čega Navalni ima oštećeno desno oko. U srpnju prošle godine osuđen je na 30 dana zatvora jer je pozivao na prosvjede pred gradskom upravom Moskve. Naime, tada su vlasti s izbornih lista izbacile velik broj kandidata koji nisu bili povezani s opozicijom, ali nisu bili po volji Kremlju.

Navalni za širenje svojih informacija koristi društvene mreže, a posebno je snažno odjeknula priča o izuzetno raskošnom životu bivšega ruskog premijera Dmitrija Medvedeva koja je također izazvala velike prosvjede.

Organizacija Alekseja Navaljnog, Zaklada za borbu protiv korupcije, u listopadu prošle godine proglašena je "stranim agentom".

U srpnju je najavio da će ugasiti Zakladu jer se našla pred financijskim krahom zbog tužbe koju je protiv nje podigao Jevgenij Prigožin, jedan od bliskih suradnika Vladimira Putina kojeg zovu "Putinovim kuharom" jer je zadužen za catering Kremlju. Isti je taj Prigožin povezan i s grupacijom Wagner koja okuplja plaćenike i ratuje za potrebe Kremlja po svijetu: potvrđeno je njihova prisutnost u Siriji i Libiji, ali i, primjerice, u Srednjoafričkoj Republici.

Navalni je, očekivano, bio i glasni protivnik referenduma kojim je prije nešto više od mjesec dana prihvaćena promjena Ustava koja će Putinu omogućiti da ostane na vlasti do 2036. godine.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je da su njegova pritvaranja 2012. i 2014. godine bila politički motivirana i da su kršila njegova ljudska prava. Moskva je rekla da se ne slaže s tom presudom. Sputnik, koji bismo mogli zvati glas Kremlja, u svom tekstu o Navalnom navodi kako su "vlasti bile pokrenule istragu protiv Zaklade zbog pranja milijarde rubalja (15,3 milijuna dolara) stečenih kriminalnim makinacijama".

U rujnu se održavaju regionalni izbori i Navalni obilazi zemlju kako bi razvio predizbornu strategiju kojom bi se opozicijski kandidati mogli suprotstaviti onima koje će postaviti vlasti. Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko prozvao ga je kao jednog od organizatora prosvjeda nakon izbora u toj zemlji.

Putin se trenutačno suočava s krizom u Bjelorusiji za koju mora pronaći rješenje, ali i na unutarnjem planu ima ozbiljan problem: u Habarovsku, na istoku zemlje, i dalje traju prosvjedi zbog smjene omiljenog guvernera. Koji nije bio po volji Kremlju.

Model djelovanja

- 20. kolovoza 1940. godine sjekirom za led Staljinovi su agenti ubili Lava Trockog u Meksiku

- 2004. godine na putu prema Beslanu, gdje su teroristi zauzeli cijelu školu, u zrakoplovu Aeroflota pozlilo je novinarki Ani Politkovskaji. Bila je popila čaj. Ubijena je u svojoj zgradi 2006. godine

- 2006. godine bivši špijun Aleksander Litvinenko u Londonu je otrovan čajem u koji je stavljen radioaktivni polonij-210. Operaciju je vodio Andrej Lugovoj, danas zastupnik u ruskoj Dumi

- 2015. godine u blizini Kremlja ubijen je Boris Nemcov, lider opozicije. Nalogodavci nisu otkriveni

- 2015. godine novinar Vladimir Kara-Murza, koji surađuje s Mihailom Hodorkovskim, bivšim oligarhom i kritičarem Putina, prvi je put bio otrovan u restoranu. Dvije godine poslije također je bio žrtva pokušaja trovanja

- 2018. godine Sergej Skripalj, bivši agent ruske službe GRU, i njegova kći Julija otrovani su novičokom u Salisburyju u Ujedinjenoj Kraljevini. Preživjeli su, ali su ostaci otrova ubili jednu Britanku

- 2018. Pjotr Verzilov, član skupine Pussy Riot, završio je na intenzivnoj njezi vjerojatno zbog trovanja, a zatim je prebačen u Berlin na liječenje