Bankarsko kreditiranje u Bosni i Hercegovini se donekle oporavilo u lipnju 2020. godine, nakon što je u ranijim mjesecima pod uticajam korona krize bilježilo znatno usporavanje, izvještava Indikator.ba.

Ukupni krediti komercijalnih banaka u BiH u lipnju iznosili su 20,39 milijardi KM i za 136 milijuna KM veći su nego u svibnju.

Ipak, iako su banke u lipnju dale više pozajmica, saldo ukupnih kredita nije još dosegao razinu prije korona krize, budući da su krediti u ožujku iznosili 20,49 milijardi KM, a u prosincu prošle godine 20,77 milijardi KM.

Ako gledamo na godišnjoj razini, u lipnju 2020. u u odnosu na lipanj prethodne godine kreditni rast iznosio je "mršavih" 0,85 posto.

Oporavak kreditiranja poklapa se sa blagim ekonomskim oporavkom koji se osjetio u lipnju nakon svibanjskog popuštanja strogih zdravstvenih mjera, a koji se iskazao kroz povećanje industrijske proizvodnje i izvoza, prihoda od poreza, kao i porast privatne potrošnje.

Kreditni rast u lipnju rezultat je rasta kredita odobrenih stanovništvu i kredita javnim poduzećima, dok je kreditiranje privatnih poduzeća stagniralo.

Ukupni krediti dati stanovništvu povećani su u lipnju za 49 milijuna KM u odnosu na svibanj na ukupno 9,84 milijarde KM, dok su krediti javnim poduzećima uvećani za 70 milijuna KM na 535,9 milijuna KM.