Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas saopćilo je u četvrtak da je više od 30.000 Palestinaca ubijeno u Gazi od početka rata između te militantne grupe i Izraela prije skoro pet mjeseci.

Dok posrednici kažu da bi do sporazuma o primirju između Izraela i Hamasa moglo doći za samo nekoliko dana, humanitarne agencije oglasile su alarm zbog gladi koja se prijeti na sjeveru Gaze.

Djeca su umrla "zbog pothranjenosti, dehidracije i široko rasprostranjene gladi" u bolnici Al-Shifa u gradu Gazi, saopćilo je ministarstvo zdravlja, čiji je glasnogovornik Ashraf al-Qudra pozvao na "hitnu akciju" međunarodnih organizacija kako bi se spriječio veći broj ovih smrtnih slučajeva.

Pozivajući se na pogoršanje uvjeta u Gazi, šefica USAID-a Samantha Power rekla je da Izrael mora otvoriti više prijelaza kako bi se "životno potrebna humanitarna pomoć mogla dramatično povećati".

- Ovo je pitanje života i smrti - rekla je Power u videu objavljenom na platformi društvenih medija X.

Najnoviji ukupni broj poginulih Palestinaca u ratu došao je nakon što je najmanje 79 ljudi poginulo tijekom noći širom ratom razorenog Pojasa Gaze, saopćilo je u četvrtak ministarstvo zdravlja.

Posrednici iz Egipta, Katara i Sjedinjenih Država traže stanku od šest tjedana u ratu izazvanom Hamasovim napadom na Izrael 7. listopada, koji je kao odgovor obećao eliminaciju palestinske islamističke grupe koja vlada u Gazi.

Pregovarači se nadaju da bi primirje moglo početi do početka Ramazana, svetog muslimanskog mjeseca koji počinje 10. ili 11. ožujka, u ovisnosti od lunarnog kalendara.