Brazil je postao druga zemlja nakon Sjedinjenih Država koja je premašila brojku od 400 tisuća mrtvih u epidemiji covida-19 dok stručnjaci upozoravaju da bi dnevni broj mrtvih mogao ostati visok mjesecima zbog sporog procjepljivanja stanovništva i nepoštivanja epidemioloških mjera.

U Brazilu je u četvrtak zabilježen 3001 slučaj smrti od covida-19, čime je ukupna brojka mrtvih od početka epidemije porasla na 401.186, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Veliki porast broja novih zaraza koronavirusom ove godine doveo je bolničke kapacitete u zemlji na rub kolapsa, sa 100 tisuća mrtvih u nešto više od mjesec dana.

"Brazil će napraviti istu grešku kao i prošle godine"

Dnevni broj mrtvih malo je pao od početka travnja kad je bilo više od 4000 mrtvih dnevno, što je ohrabrilo brojne lokalne vlasti da ublaže mjere zatvaranja. No stručnjaci upozoravaju da bi zbog olakšavanja epidemioloških mjera broj mrtvih mjesecima mogao biti visok budući da cijepljenje ne može samo riješiti problem.

Jedan je stručnjak ocijenio da bi broj mrtvih mogao prosječno iznositi više od 2000 dnevno sljedećih mjeseci. "Brazil će napraviti istu grešku kao i prošle godine. Što će učiniti? Nastaviti ublažavati restrikcije, a to će nas stabilizirati na 2000 mrtvih dnevno, kao da je 2000 dnevnih smrti od jedne bolesti nešto normalno", rekao je epidemiolog Pedro Hallal, koji je vodio nacionalnu studiju o covidu-19.

Širenju zaraze pogoduje soj koronavirusa P.1 otkriven upravo u Brazilu za koji se vjeruje da je 2.5 puta zarazniji od originalne varijante koronavirusa. Dosad je u Brazilu prvom dozom cijepljeno oko 13 posto stanovnika.