Britanska policija namjerava spriječiti nasilne zločine koristeći se tehnologijom umjetne inteligencije (AI), javlja New Scientist.

Policija, dakle, ne misli putem AI-a bolje nadzirati trenutno stanje kriminala u društvu, već predvidjeti kriminalne pokušaje u budućnosti. Inovativni sustav bi trebao izdvojiti pojedince s potencijalnim rizičnim ponašanjem i ponuditi im brigu i savjetovanje kako bi se tim procesom spriječile moguće nezakonite aktivnosti tih pojedinaca u budućnosti.

Tehnologija umjetne ninteligencije

Sustav National Data Analytics Solution (NDAS) koristi kombinaciju umjetne inteligencije i statističke analize kako bi procijenio kolika je vjerojatnost da će netko počiniti zločin ili biti žrtva nasilnog zločina.

Policija engleske grofovije West Midlands vodi spomenuti projekt te namjerava do ožujka 2019. predstaviti prototip sustava. U projekt su uključeni i policijski odjeli drugih gradova, poput odjela iz Londona ili Manchestera. Sustav je dizajniran tako da će ga u budućnosti moći koristiti sve policijske službe diljem Velike Britanije.

Ne namjeravaju uhićivati ljude zbog mogućeg budućeg zločina

"Posljednjih nekoliko godina sve se manje financijski ulaže u britanske policijske odjele pa je policiji potreban sustav koji bi im olakšao praćenje svih pojedinaca koji su se već ogriješili o zakon i time ostali zabilježeni u sustavu. Tako bi se izdvojile osobe kojima je intervencija, tj. savjetovanje najpotrebnije", rekao je voditelj projekta, policajac Iain Donnelly.

Tim koji radi na projektu analizirao je lokalnu i nacionalnu bazu podataka i pomoću softvera izdvojio 1400 faktora koji utječu na višu stopu kriminalnih aktivnosti. Tehnologija umjetne inteligencije sustava NDAS koristit će se tim faktorima kako bi predvidjela koji pojedinci imaju sličan obrazac kriminalnih aktivnosti, usporediv s prijašnje počinjenim prekršajima zabilježenima u bazi podataka, ali koji u ovome trenutku nisu počinili kaznena djela obuhvaćena ovim programom.

"Što ćemo napraviti i kako ćemo savjetovati izdvojene pojedince, to još nije utvrđeno. Tek o tome raspravljamo", rekao je Donnelly i dodao kako ideja NDAS sustava nije da se uočene osobe uhite prije nego što su počinile kazneno djelo, već da im lokalne socijalne i zdravstvene službe pruže adekvatno savjetovanje.

Mnogi su zabrinuti zbog etičkih problema

No jedan od vodećih svjetskih instituta koji se bave analizom znanstvenih podataka izrazio je zabrinutost nakon što je dobio uvid u početnu verziju tog sustava. Znanstvenici iz londonskog instituta Alan Turing uočili su "ozbiljne etičke probleme" te se dvoume je li za javnost uistinu dobar ovaj model predintervencije, odnosno intervencije kada kazneno djelo još nije počinjeno niti je 100 posto sigurno da će pojedinac takvo djelo počiniti u budućnosti.

"Bazirajući svoja predviđanja na prošlim kriminalnim aktivnostima, analitički aparat može ograničiti policijsko istraživanje na već poznate lokacije, ali i osnažiti predrasude", rekao je kriminolog Andrew Ferguson sa Sveučilišta Columbia.

Martin Innes, voditelj britanskog instituta Crime and Security Research Institute, skeptičan je oko ovog novog projekta i smatra da NDAS neće moći pouzdano predvidjeti kriminalne aktivnosti na individualnoj razini.