Britanija je u petak upozorila Rusiju da se pojedinci ne bi trebali koristiti kao pijuni u diplomatskoj partiji šaha, nakon što je čovjek s dvojnim britansko-američkim državljanstvom uhićen u Moskvi pod optužbama za špijunažu.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt izjavio je da je izuzetno zabrinut situacijom s Paulom Whelanom, koga je uhitila ruska služba državne sigurnosti FSB u Moskvi prošlog petka pod sumnjom za špijunažu.

''Pojedinci se ne bi trebali koristiti kao pijuni u diplomatskim poravnanjima, niti bi se trebali koristiti u diplomatskim partijama šaha'', izjavio je Hunt.

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u ovaj tjedan da su Sjedinjene Države zatražile od Rusije da pojasni Whelanovo uhićenje i da će tražiti njegovo trenutno oslobađanje ukoliko utvrde da je njegovo uhićenje neprimjereno.

''Izuzetno smo zabrinuti zbog Paula Whelana, ponudili smo našu konzularnu pomoć. SAD su preuzele primat po tom pitanju jer je on i britanski i američki građanin'', izjavio je Hunt.

FSB je pokrenuo kazneni postupak protiv Whelana, ali nije pružio nikakve detalje o njegovim navodnim špijunskim aktivnostima.

Whelanova obitelj tvrdi da je on posjetio Moskvu kako bi nazočio vjenčanju i da je bivši marinac nevin po optužbama za špijunažu protiv njega.

Upitan bi li i ostali Britanci u Rusiji trebali biti zabrinuti svojom sigurnošću u toj zemlji, Hunt je odgovorio: "To je nešto što je pod razmatranjem, i mi stalno pripremamo naše savjete za putovanja u svim dijelovima svijeta. Ukoliko uvidimo potrebu da se nešto mijenja, mi ćemo to i učiniti", prenosi Reuters.