Britanska premijerka Theresa May izjavila je u četvrtak navečer u Bruxellesu da će Velika Britanija donirati dodatnih 20 milijuna funti onima "koji su najugroženiji" u zaposjednutom istočnom Alepu.

Govor čelnika istočnog Alepa Brite Hagi Hasana dojmio se svih 28 čelnika okupljenih u Bruxellesu, kazala je May.

 "Gradonačelnik Alepa kazao nam je da ne možemo vratiti natrag one koje smo izgubili, no možemo spasiti one koji su ostali", kazala je May novinarima. "I to je ono što moramo napraviti", dodala je.

"Predsjednik (Bašar al-) Asad i njegovi pomagači Rusija i Iran snose odgovornost za tragediju u Alepu", rekla je britanska premijerka. "Oni sada moraju dopustiti Ujedinjenim narodima da osiguraju sigurnu evakuaciju civila koji su tamo preostali", istaknula je May.

Jučer su započele prve evakuacije

Vijeće sigurnosti UN-a hitno će se sastati u petak na traženje Francuske, kako bi se razmotrilo humanitarno stanje u sirijskom gradu Alepu, najavili su diplomati u četvrtak. To će biti zatvoreni sastanak o evakuaciji tisuća civila i humanitarnoj pomoći stanovnicima Alepa.

Francuski veleposlanik Francois Delatrre kazao je kako, u sklopu europske inicijative o raspoređivanju međunarodnih promatrača zaduženih za nadzor stanja u tom gradu na sjeveru Sirije, Francuska, Njemačka i drugi europski partneri usko surađuju oko prijedloga osiguranja evakuacije civila i humanitarnom pristupu u Alep.

Šef humanitarnih operacija UN-a Stephene O'Brien u petak će informirati veleposlanike 15 zemalja Vijeća o stanju u Alepu.

Prve evakuacije pobunjeničkih četvrti Alepa su počele u četvrtak dvama konvojima.

Francuski predsjednik Francois Hollande naglasio je na europskom summitu u Bruxellesu da je hitno potrebno evakuirati što više stanovnika.