Najmanje 13 ljudi umrlo je u Velikoj Britaniji plivajući kako bi se rashladilo zbog toplinskog vala koji je izazvao šumske požare, oštetio tračnice i upozorio na potrebu jačanja napora za ublažavanje klimatskih promjena.

Londonski vatrogasci imali su u utorak najteži dan od Drugog svjetskog rata jer je živa u termometru dosegnula 40 stupnjeva Celzijevih, što je izazvalo požare koji su uništili desetke kuća u prijestolnici i zapalile suhu travu uz tračnice i ceste.

"Ništa više nemamo, sve smo izgubili", rekao je za BBC Timothy Stock, stanovnik kojemu je vatra progutala kuću u selu Wennington istočno od Londona, prenosi Hina.

Proteklih dana 13 osoba izgubilo je život dok su plivale u rijekama, rezervoarima i jezerima, a sedmero njih bili su tinejdžeri, rekao je britanski ministar Kit Malthouse parlamentu u srijedu.

Najmanje 41 kuća uništena je u Londonu, a više od desetak drugdje u Velikoj Britanijii, rekao je.

Mnogi vlakovi iz Londona prema sjevernoj Engleskoj kasnili su ili su otkazani u srijedu pošto je vrućina izazvana vatrom pregrijala tračnicem, a oštećeni su i oprema za signalizaciju i dalekovodi.

Britanija je zabilježila novi temperaturni rekord - 40,3C (u središnjoj Engleskoj u utorak, a na 34 mjesta temperatura je premašila prethodni rekord od 38,17 stupnjeva zabilježen u 2019. godini.

Meteorolozi su predvidjeli podnošljivije vremenske uvjete za srijedu s mogućim pljuskovima.