Svake godine analitička kuća J.D. Power radi opsežna istraživanja zadovoljstva kupaca. Njihova posljednja studija provedena u Velikoj Britaniji polučila je neke zanimljive rezultat.

Istraživanje o pouzdanosti automobila u Velikoj Britaniji provedeno je za posljednjih dvanaest mjeseci među vlasnicima koji su kupili novi automobil te ga posjeduju od jedne do tri godine.

J.D. Powerov upitnik sadrži čak 177 točaka u osam kategorija koje uključuju vanjski i unutarnji dizajn, vozački doživljaj, kontrolu multimedijalno-upravljačkih funkcija i navigacije, ventilaciju i klimu, kao i pouzdanost motora i prijenosa.

Proizvođači se ocjenjuju prema broju prijavljenih problema na stotinu vozila, a rezultati za 2017 su apsolutno katastrofalni za BMW i Audi koji su potonuli na zadnje, odnosno predzadnje mjesto od čak 26 automobilskih marki,piše Tportal.

MW je na stotinu vozila zabilježio nedostižnih 198 problema, dok ih je Audi imao 187. Slijede Land Rover i Fiat, dok je treći premium proizvođač, Mercedes-Benz jedva bolji od industrijskog prosjeka.

Interesantno je primijetiti da je 58 posto ispitanih vozača koji nisu prijavili greške na vlastitim vozilima priznalo kako će definitivno ostati lojalni marci, dok bi se na isto odlučilo svega 48 posto vlasnika vozila s jednim i više problemom.

‘Manji nedostaci poput prozora koji se često magle, glasnih kočnica ili pak kompliciranih navigacija mogu biti veoma frustrirajući za kupce i negativno utjecati na lojalnost proizvođaču’, tvrdi Mark Lendrich, prvi čovjek J.D. Powera u Europi te zaključuje ‘Ove nedostatke nije lako ukloniti, pa ako vlasnici s njima moraju živjeti za vrijeme korištenja vozila - manje su šanse da će u budućnosti kupiti vozilo iste marke’.

Kompletne rezultate J.D. Powerovog istraživanja možete proučiti u nastavku.