Premijerka Theresa May izjavila je da nepostizanje sporazuma s Europskom unijom prije nego što Britanija napusti blok iduće godine "ne bi bilo kraj svijeta", javio je Sky News u utorak.

Izjava premijerke May novinarima uoči afričke turneje u cilju jačanja trgovinskih veza s tim kontinentom prije Brexita u ožujku iduće godine, uslijedila je nakon komentara ministra financija Philipa Hammonda da bi nepostizanje sporazuma o Brexitu naškodilo javnim financijama zemlje.

Uoči odlaska u Južnu Afriku, May je izjavila da su podaci koje je naveo Hamond zastarjeli.

May se nada postizanju "protržišnog" sporazuma s EU o ključnim trgovinskim pitanjima koja su podijelila njenu stranku na one koji žele definitivan razlaz s blokom i one, poput Hammonda, koji žele sačuvati tješnje veze s Bruxellesom.

May je, ipak, izjavila novinarima uoči odlaska na afričku turneju da je nepostizanje sporazuma bolje od postizanja lošeg sporazuma.

''Apsolutno sam uvjerena da se vlada mora pripremiti za scenarij bez sporazuma, jer mi ne znamo kakav bi ishod toga bio'',  kazala je britanska premijerka, prenosi Reuters.