Šokantnu vijest o porodu 13-godišnje djevojčice na Ginekologiji u Brčkom potvrdio je šef ove zdravstvene ustanove prim. dr Slavko Nikić rekavši da se radi o Romkinji iz Modriče koja je primljena u subotu uvečer.

''Primljena je stanju poroda i mi smo, u skladu s procedurama u ovakvim slučajevima, carskim rezom uspješno obavili porod. Beba je teška 2,7 kilograma i oboje su dobro'', rekao je Nikić.

O događaju su upoznati Policija i Tužiteljstvo distrikta gdje su, rečeno je, poduzete radnje na provjerama cijelog slučaja, kako bi se utvrdili izvršitelji mogućih kaznenih djela.

Da je ovo drastičan, ali ne i jedinstven i usamljen primjer poroda maloljetnih i nepoznatih djevojčica u Brčkom, kaže dr Nikić, i dodaje da su upozoravali sve institucije vlasti i ostalih ustanova za brigu o djeci, ali bez reakcije, navodi BN Televizija.

''Ne znam zašto biraju Brčko, ali imamo puno slučajeva ove vrste. Dolaze nam djevojčice iz okruženja, čak i iz Srbije, uglavnom se lažno predstavljaju i nemaju osiguranje. U skladu s našom etikom i dogovorom da pomognemo, obavimo porode i zaštitimo živote, mi - za razliku od mnogih ustanova, tako i postupamo", kaže šef brčanske Ginekologije.

"Ali nedopustivo je da na naše apele nitko ne reagira, da se o tome šuti i ne otvora rasprava i šira društvena aktivnost koja će stati u zaštitu djece i svih njihovih sloboda'', dodaje šef brčanske Ginekologije uz još jedan poziv i institucijama i javnosti da ''ne guraju glavu u pijesak''.

BH televizija neslužbeno saznaje kako su roditelji djevojčice dali suglasnost za njenu vezu s punoljetnim muškarcem koga, čak i ako je to točno, čeka zatvorska kazna od jedne do osam godina zbog spolnog odnosa sa djetetom.