"Nismo ovako dogovorili, nije ovo dogovoreno. Ovo je laž i prevara", kazali su demobilizirani branitelji u Parlamentu BiH, nakon što su zastupnici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta okončali raspravu o aktualnom stanju i problematici boračke populacije i donijeli dva zaključka.

Među zaključcima radne grupe se navodi da Zastupnički dom Parlamenta FBiH od resornog ministarstva i Vlade FBiH zahtijeva da dostavi Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji, u hitnu parlamentarnu proceduru i to najkasnije od 30 dana uz obvezu da se u Prijedlog zakona ugradi pitanje objave Jedinstvenog registra boraca i boračkog dodatka.

U drugom zaključku se navodi da Zastupnički dom Parlamenta FBiH najkasnije u roku od 30 dana razmatra navedeni Prijedlog s tim da se u isti ugradi pitanje broja i finansiranja boračkih udruženja. Sa zaključcima koje je napisala radna grupa itekako se ne slažu branitelji.

U međuvremenu Federalna novinska agencija je objavila kako su se demobilizirani branitelji, koji su  prosvjedovali ispred sjedišta Federalnog parlamenta u Sarajevu, razišli  večeras oko 21.00 sat zadovoljni onim što su im njihovi predstavnici priopćili kao zaključke tematske sjednice.

Prije nego što su se razišli, N1 javlja, da su branitelji proslavili donesene zaključke

Prosvjed branitelja trajao je od početka današnje sjednice Zastupničkog doma. Stalno su prosvjednici isticali da ne odustaju od tri zahtjeva koja su postavili vlastima i prije.

Zahtjevaju uvođenje boračkog dodatka braniteljima koji nisu zbrinuti nijednim od aktualnih zakona iz boračke legislative, javnu objavu boračkog registra jer smatraju da među sadašnjim korisnicima boračkih prava ima i nelegalnih te prestanak financiranja svih udruženja boraca u FBiH budući da od rata naovamo postoji mnoštvo tih asocijacija.

Za vrijeme prosvjeda, u zgradi Parlamenta i ispred nje bilo je pojačane nazočnosti policije s pancirima i šljemovima. Prostor između demonstranata i glavnog ulaza u zgradu dijelila je zaštitna ograda.

Bljesak.info