Svi parovi s bračnim problemima morali su se obratiti lokalnom luteranskom biskupu koji bi ih, prije nego što bi im odobrio razvod, poslao na šest tjedana u malu prostoriju...

Pitoreskni Biertan, jedno od sedam sela koja su osnovali transilvanski Saksonci, nalazi se na popisu UNESCO-ove svjetske baštine, piše BBC Travel. U središtu ovog rumunjskog mjesta nalazi se predivna utvrđena crkva, a u njoj jedna mala prostorija u kojoj su se kroz tri stoljeća doslovno spašavali brakovi.

Naime, lokalni luteranski biskup je bračne parove, koji bi se našli usred nerješivih problema, dao na šest tjedana zatvoriti u malu sobu nadajući se da će supružnici pronaći zajednički jezik i izbjeći razvod. Premda ova metoda zvuči vrlo okrutnom, jer su posvađani supružnici doslovno živjeli kao zatvorenici, ona se pokazala vrlo uspješnom.

„Zahvaljujući ovoj građevini u Biertanu tijekom tri stoljeća imali smo samo jedan razvod“, izjavio je sadašnji kalvinistički svećenik Ulf Ziegler. Danas je ta prostorija, s niskim stropom i debelim zidovima, uređena kao muzej. U njoj se nalaze stol, stolac, krevet, komoda te dvije lutke.

Inače, transilvanski Saksonci, koji su se na područje Transilvanije u 12. stoljeću doselili iz Francuske, Belgije i Njemačke, po vjeroispovijesti su luterani. Svi parovi s bračnim problemima morali su se obratiti lokalnom luteranskom biskupu koji bi ih, prije nego što bi im odobrio razvod, poslao u bračni zatvor. Budući da su idućih šest tjedana morali provesti u skučenom prostoru, gdje su teško mogli izbjeći razgovor, najčešće su uspjeli pronaći rješenje za svoje probleme.

Luteranski svećenik Ziegler je za BBC izjavio kako smatra da ovaj koncept „bračnog zatvora“ današnjim supružnicima također donosi važnu poruku. „U modernim obiteljima sve je manje vremena za zajedništvo i postali smo sebičniji od svojih predaka. Patimo od usamljenosti. Stoga danas moramo više komunicirati kako bismo doznali što nam je uistinu važno i što nas povezuje“, poručuje. Dodaje kako mu se još uvijek ponekad obraćaju parovi koji se žele “zatvoriti” kako bi izbjegli razvod.

bitno.net