Hrvatski veslači braća Martin i Valent Sinković su nakon dva mjeseca priprema na Perući spremni za Svjetsko prvenstvo u Linzu, Austriji.

Svjetsko prvenstvo je vrhunac veslačke sezone, a ujedno i prva kvalifikacijska regata za Olimpijske igre. Braća Sinković brane naslov od prošle godine, ali konkurencija će biti vrlo jaka jer svi žele izboriti svoju poziciju za put u Tokio 2020. godine.

Australija koja je bila veliki favorit, nastupa u drugom sastavu, što ostavlja prostora za posadu Novog Zelanda koji su na drugom Svjetskom kupu osvojili srebro. Tu su i posade Češke i Rumunjske kao uvijek jaka konkurencija u borbi za medalju, a ne treba zanemariti ni Kanadu, koja je sudjelovala na samo jednom Svjetskom kupu i osvojila brončanu medalju, javlja Hina.

"U nedjelju nam je već prva utrka. Budući da je ovo kvalifikacijska regata, konkurencija je stvarno jaka. Bit će jako zanimljivo, veslat ćemo i četvrtfinale zbog velikog broja prijavljenih posada. Morat ćemo biti spremni, svaku utrku dati maksimum i mislim da će biti dobro. Puno smo napravili u Sinju, dobro smo odradili pripreme, nije bilo ozljeda. Očekujemo da ćemo se boriti za najviše postolje, ali idemo utrku po utrku", rekao je Valent Sinković.

U ovoj sezoni braća Sinković osvojila su srebro na 1. Svjetskom kupu u Plovdivu i zlato na Europskom prvenstvu u Lucernu. Zbog Valentove ozljede rebra i Martinove bolesti bili su prisiljeni preskočiti nastupe na drugoj i trećoj utrci Svjetskog kupa.

"Dugo je trajalo ovo razdoblje od zadnje regate, skoro tri mjeseca. Jedva čekamo vidjeti što možemo napraviti na ovom Svjetskom prvenstvu koje je definitivno glavna regata ove sezone. Osjećamo se spremno, idemo s velikim samopouzdanjem i idemo raditi ono što najbolje znamo", rekao je Martin Sinković.

Nakon osvajanja zlatne olimpijske medalje u Rio de Janeiru u dvojcu na pariće Martin i Valent Sinković odlučili su napraviti zaokret u svojoj karijeri i prijeći u disciplinu dvojac bez kormilara. Ako izbore put na Olimpijske igre, nastup u Tokiju u dvojcu bez kormilara bit će treća disciplina u kojoj su se natjecali na Igrama. Na OI u Londonu su nastupali u četvercu, u Rio de Janeiru kao dvojac na pariće, a u Tokiju ćemo gledati dvojac bez kormilara.

Kvalifikacijska utrka na rasporedu je 25. kolovoza od 10,24 sati, a četvrtfinale 28. kolovoza od 11,13 sati. Polufinale je na rasporedu 29. kolovoza od 10,38 sati, a finalna utrka u subotu 31. kolovoza u 13,37 sati.