Braća Martin i Valent Sinković opravdali su ulogu najvećih favorita u dvojcu na pariće na Europskom prvenstvu u Münchenu, gdje su u četvrtak izborili plasman u polufinale ove discipline s najboljim rezultatom u kvalifikacijama.

Vodeći od početka do kraja utrke u trećoj kvalifikacijskoj skupini braća Sinković su do cilja stigli za šest minuta 51 sekundu i 69 stotinki, ne pokazujući pritom znakove umora. Za više od osam sekundi su iza sebe ostavili Poljake Szymona Posnika i Piotra Plominskog (7:00.41), dok su Talijani Simone Venier i Davide Mumolo zaostali za više od 21 sekunde (7:13.13).

Osim Sinkovića, u kvalifikacijama su još samo tri posade ostvarile rezultat ispod sedam minuta, a sve tri su veslale u prvoj kvalifikacijskoj skupini, koja je bila najizjednačenija, a u kojoj su pobijedili Litavci Armandas Kelmelis i Dovydas Nemeravičius (6:52.00), ispred Grka Ionnisa Kalandaridisa i Athanasiosa Palaiopanosa (6:54.95) te Rumunja Andrei-Sebastiana Cornee i Cristian-Ionuta Cojocarua (6:57.73).

Prve tri posade iz svake od tri kvalifikacijske skupine izborile su izravan ulazak u polufinalne utrke koje je na rasporedu u subotu, s počecima u 10.15 te 10.20 sati.

Najbolje hrvatske veslačice, sestre Ivana i Josipa Jurković u jutrošnjim su kvalifikacijama izborile nastup u A finalu u konkurenciji dvojaca bez kormilara. Sestre Jurković su nastupile u drugoj od dvije kvalifikacijske skupine i u uzbudljivom finišu uspjele obraniti drugo mjesto koje su držale gotovo cijelu utrku, što im je donijelo izravan plasman u borbu za odličja.

Hrvatske veslačice su do cilja došle za sedam minuta, 51 sekundu i 42 stotinke te su za 48 stotinki bile brže od Irkinja Emily Hegarty i Fione Murtagh (7:51.90) koje su osvojile treće mjesto i morat će u repasažu tražiti put do mjesta u A finalu, a prošle godine su na Olimpijskim igrama u Tokiju bile dio irskog četverca koji je osvojio broncu.

Uvjerljive pobjednice u ovoj kvalifikacijskoj skupini bile su Rumunjke Ioana Vrinceanu i Denisa Tilvescu s rezultatom 7:46.57 minuta.

Iz prve kvalifikacijske skupine izravno su se u A finale plasirale Britanke Emily Ford i Esme Booth (7:44.93) te Nizozemke Ymkje Clevering i Veronique Meester (7:50.48).

Utrka za odličja ženskih dvojaca bez kormilara na rasporedu je u subotu, a start je predviđen u 11 sati i 44 minute.

Dora Dragičević je u konkurenciji lakih samaca veslala u prvoj od dvije skupine i osvojila posljednje, šesto mjesto s rezultatom 8:56.35 minuta, zaostavši za pobjednicom, Nizozemkom Martine Veldhuis, za više od 25 sekundi (8:30.92).

Nizozemka je izborila plasman u A finale, baš kao i Rumunjka Ionela Cozmiuc (8:26.32) koja je pobijedila u drugoj skupini, dok će se ostale veslačice, a među njima i Dora Dragičević, pokušati domoći utrke za odličja kroz repasaž koji je na rasporedu u petak, s počecima u 9.36 i 9.42 sati.

Fenix-magazin/MMD/Hina