Aktualni svjetski prvaci u dvojcu na pariće, braća Martin i Valent Sinković, izborili su plasman u finale Olimpijskih igara u Rio de Janeiru nakon što su u svojoj polufinalnoj skupini uvjerljivo osvojili prvo mjesto.
Hrvatski veslači su, kao i u kvalifikacijama, vodili od starta do cilja i bez poteškoća kontrolirali utrku te na kraju pobijedili u vremenu 6:12.270, odnosno sa sekundom i 23 stotinke boljim vremenom od Norvežana Kjetila Borcha i Olafa Tuftea. Treće mjesto, posljednje koje je vodilo u finale, osvojili su Britanci Jonathan Walton i John Collins.

Martin najbrži u četvrtfinalu

Otkako su zajedno u dvojcu na pariće, od lipnja 2014. godine, braća Sinković upisali su pobjede u 28 utrka u nizu na velikim natjecanjima, računajući sve utrke od kvalifikacija do finala. I u Rio de Janeiru su favoriti za zlatnu medalju, a najveći konkurenti bi im trebali biti Litavci Mindaugas Griškonis i Saulius Ritter koji su pobijedili u drugoj polufinalnoj skupini. Imali su dvije sekunde i 34 stotinke slabije vrijeme od braće Sinković. Iz te skupine u finale su još ušli Talijani Francesco Fossi i Romano Battisti, te Francuzi Hugo Boucheron i Matthieu Androidas.
 

Veliko iznenađenje svakako predstavlja ispadanje novozelandskog dvojca koji čine Robbie Manson i Christopher Harris. Brončani s posljednje Svjetskog prvenstva bili su tek četvrti u drugoj polufinalnoj skupini. Također, treba istaknuti i da su u skupini sa Sinkovićima Nijemci Marcel Hacker i Stephan Krüger, aktualni europski doprvaci, bili tek četvrti i tako ostali bez borbe za medalje. Litavci bi tako trebali biti najveći suparnici hrvatskoj braći, a vrijedi spomenuti da se Griškonis tek nedavno priključio Ritteru u dvojcu, nakon što se ozlijedio Rolandas Maščinskas.
Finale dvojca na pariće je na rasporedu u četvrtak, 11. kolovoza, a isti dan je u polufinale samaca u kojem će nastupiti naš Damir Martin. On je danas u četvrtfinalu bio najbrži  svojoj skupini u kojoj je s pet sekundi prednosti iza sebe ostavio Britanca Alana Campbella. Štoviše, imao je Martin i najbrže ukupno vrijeme četvrtfinala (6:44.44), a iza sebe je ostavio i branitelja naslova, Novozelanđanina Mahea Drysdalea (6:46.51).