Braća Valent i Martin Sinković osvojili su drugo mjesto u finalu Europskog prvenstva u poljskom Poznanju u dvojcu bez kormilara, na jedinom ovosezonskom natjecanju u veslanju.

Najboljim veslačima svijeta za prošlu godinu nije uspjelo poći za rukom osvojiti peto europsko zlato. Za braću Sinković ovo je drugo srebro na europskim prvenstvima te prvi poraz nakon tri godine u finalima velikih natjecanja.

Slavila je rumunjska posada koja je bila najbolja i u polufinalu. Sinkovići su za Rumunjima Cozmiuocom i Tudosom zaostali skoro tri sekunde. Treći su završili Talijani Lodo i Vicino. 

Na prvih 500 metara Valent i Martin bili su drugi iza Nizozemaca, a u sljedećih 500 metara prestigli su ih i Rumunji koji su na startu utrke bili tek peti. U završnici su se Rumunji izdvojili, a Valent i Martin uspjeli doveslati do srebra.

Sinkovići imaju šest naslova svjetskih prvaka. Nakon što napustili dvojac na pariće i počeli veslati u novoj disciplini - dvojcu bez kormilara, osvojili su svjetsko srebro 2017. u Sarasoti te zlata u Plovdivu (2018.) i Ottensheimu (2019.). Na europskim prvenstvima u ovoj disciplini slavili su u Glasgowu 2018. te u Luzernu prošle godine. Na Olimpijskim igrama imaju zlato iz Rija te srebro iz četverca u Londonu.

Osim braće Sinković, u Poznanju su nastupile još tri hrvatske posade. U jutarnjem nedjeljnom programu hrvatski četverac, koji su činili Marko Ukropina, Ivan Piton te braća Anton i Patrik Lončarić, osvojio je treće mjesto u B finalu. Hrvatska posada je stazu svladala u vremenu 6:08.960 minuta, zaostavši nešto manje od tri i pol sekunde za pobjedničkim švicarskim četvercem (6:05.580). Drugo mjesto je osvojio četverac ruske reprezentacije (6:07.840). Hrvatska posada je tako ukupno osvojila 9. mjesto u Poznanju.

U subotu su s natjecanjem završili Damir Martin u samcu i Luka Radonić u lakom samcu. Obojica su nastupili u C finalu i osvojili drugo mjesto, što znači da su ukupno završili na 14. poziciji, prenosi Index.hr.