Paušalno plaćanje bolničkih usluga županijskih zavoda zdravstvenih osiguranja bolnicama što žurnije treba ukinuti i uvesti sustav plaćanja po obavljenoj usluzi.

Nerad se isplati

To je u kratkim crtama mišljenje svih onih koji već dulje vrijeme analiziraju stanje u zdravstvu i traže načine kako izvući bolnice iz financijskih dubioza u kojima se nalaze, piše Večernji list.

''Prema sadašnjem sustavu, najmanje dugovanja imaju oni koji najmanje rade. Njima i nije u interesu raditi puno jer će svakako dobiti isti iznos novca. Oni koji rade najviše, umjesto da su nagrađeni, došli su u stanje da imaju najveće gubitke. Takav se sustav mora mijenjati'', ističu sugovornici Večernjeg lista.

Samo podatak kako SKB Mostar u jednoj godini obavi usluga u vrijednosti od 133 milijuna maraka, a naplati samo 96 milijuna maraka dovoljan je pokazatelj kako u ovoj zemlji najbolje prolaze oni koji ništa ne rade.

''Uvođenje sustava DRG u zdravstvo u cijelosti bi promijenilo situaciju. Bolnice i druge zdravstvene ustanove bile bi plaćene po jedinici usluge koju pruže. To bi bilo mnogo pravednije od sustava koji sada imamo. Samo se možemo nadati kako će DRG uskoro početi funkcionirati jer ZZO HNŽ-a na primjenu ovoga sustava radi već nekoliko godina'', rekli su  iz SKB-a Mostar. Upućeni tvrde kako je inzistiranje SDA u HNŽ-u da preuzme ZZO HNŽ-a upravo motivirano razlogom da se zaustavi projekt DRG-a.

Političke blokade

Zbog toga ravnatelj ZZO-a HNŽ-a Rade Bošnjak još uvijek nije dobio novi mandat iako je jedini kandidat HDZ-a BiH za ovu dužnost, a nije imenovano ni novo Upravno vijeće ove instituciju. - ZZO HNŽ-a već godinama uvodi novitete u zdravstveni sustav ove županije, a DRG je jedna od novih stavki.

SKB Mostar bi u tome slučaju dobivao više novca nego sada, i to predstavlja problem za bošnjačke političare. Trenutačno se novac između bolnica u HNŽ-u dijeli u omjeru 60-40 u korist SKB-a Mostar.

Istodobno ta bolnica obavlja 80 posto usluga, a druge samo 20 posto. SDA želi zadržati takav omjer rada i raspodjele novca i zbog toga je došlo do zastoja u imenovanjima kada je u pitanju ZZO HNŽ-a, ističu sugovornici Večernjeg. Do kada će one trajati, nitko ne zna. Svima je jasno kako su promjene nužne jer je trenutačno stanje neizdrživo.