Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell izjavio je u četvrtak u Bruxellesu uoči Summita EU-zapadni Balkan da je neophodno održavati ''plamen'' europske perspektive, ali da danas nije dobar dan.

''Nismo na razini na kojem bi trebali biti sa zapadnim Balkanom. Danas bismo trebali pokrenuti pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, ali ne mogu sakriti svoje razočarenje jer se stvari ne odvijaju u dobrom smjeru'', rekao je Borrell.

Istaknuo je da se još jednom pokazalo da je jednoglasno donošenje odluka u EU veliki problem i da se ne može dozvoljavati da jedna zemlja mjesecima blokira donošenje odluka, misleći pritom na Bugarsku.

''Neophodno raditi na jačoj i bržoj integraciji naroda zapadnog Balkana u naš rad i pozivati ih da sudjeluju u našim raspravama'', poručio je Borrell.

Summit, na kojem će učestvovati lideri država članica Europske unije i država zapadnog Balkana, održava se uoči sjednice Europskog vijeća, na kojoj će lideri članica EU donijeti odluke koje će imati ključni značaj za nastavak europskog puta Bosne i Hercegovine i regije.

Summitu u Bruxellesu prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.