Europska unija pomno prati situaciju u Bosni i Hercegovini. Dozvolite mi da ponovim nedvosmislenu opredijeljenost Europske  unije prema EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, napisao je visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell u odgovoru na pismo predsjednika oba doma Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića.

Borrell je poručio da je obnavljanje izvršnog mandata operacije Althea od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u studenom 2021. godine još jednom potvrđuje nepokolebljivu opredijeljenost EU da podrži vlasti Bosne i Hercegovine u osiguravanju sigurnog okruženja.

- Europska unija je duboko zabrinuta zbog produžene političke krize i blokade državnih institucija, što je neprihvatljivo. Razgovarao sam o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa ministrima vanjskih poslova EU u studenom i nastavit ćemo pratiti situaciju - napisao je Borrell.

Podsjetio je da su ministri vanjskih poslova istakli potrebu da se svi politički akteri odreknu provokativne i retorike podjela i djelovanja na podjelama, te da nastave dijalog i pozabave se rješavanjem pitanja kako bi se smanjile tenzije u zemlji.

- Sve političke stranke treba da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu i doprinesu dobrom funkcioniranju Parlamentarne skupštine, Predsjedništva i Vijeća ministara. Sada je od velike važnosti da se Bosna i Hercegovina preusmjeri na te reforme, koje će joj omogućiti da se pozabavi sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije i napreduje na putu ka EU, u skladu sa očekivanjima svih građana - kazao je Borrell.

- S tim u vezi, pozivam na vaš potpuni angažman u unapređenju pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi, koju EU također aktivno podržava. Povlačenje iz pregovora neće biti prihvatljiva opcija - poručio je visoki predstavnik EU.

Podsjetio je da će rješavanje oba pitanja morati doći od lidera Bosne i Hercegovine i zahtijevat će odlučnost da se upusti u kompromis i političku hrabrost.