Europljani koji su otišli boriti se za Islamsku državu nisu se nakon gubitka uporišta u Siriji i Iraku vratili u velikom broju, no nadahnjuju sve veći broj napada u Europi, rekla je europska policijska agencija u srijedu.

Praćenje ekstremista s ratnim iskustvom glavna je briga zapadnih protuobavještajnih službi no nije se dogodio njihov veliki povratak, rekao je novinarima u Hagu Manuel Navarette, čelnik Europolovog protuterorističkog centra.

“Glavnu prijetnju predstavljaju strani teroristički borci iako je po brojkama njihov povratak prilično mali”, rekao je glede ekstremista koji su otputovali u Siriju i Irak kako bi se borili uz tamošnje militante.

Posljednjih godina dogodio se nagli porast napada “usamljenih vukova” nadahnutih Islamskom državom u kojima se od oružja koristilo tek automobil ili nož. Mnogi su bili manje smrtonosni od napada bivših boraca ali ih je policiji teže spriječiti, rekao je.

Broj izvršenih i spriječenih napada u Europi prošle se godine više nego udvostručio. Napada je bilo 205,  a u njima su poginule 62 osobe, pokazalo je godišnje Europolovo izvješće.

“Iako  imamo više napada oni su manje sofisticirani”, rekao je Navarrete.

Od više od 5000 Europljana  koji su se pridružili islamistima u Siriji i Iraku, većinom iz Britanije, Francuske, Njemačke i Belgije, vratilo ih se oko 1500, a 1000 je poginulo, po podacima EU-ovog tijela nadležnog za podjelu informaciju. O sudbini ostalih obavještajni podaci su oskudni.

Nakon gubitka Mosula u Iraku i Raqqe u Siriji Islamska država  je pozvala svoje sljedbenike da napadaju u svojim domovinama umjesto da dolaze u samoproglašeni kalifat.

“Sada se poruka Islamske države promijenila, postala je još negativnija i traži odmazdu”, rekao je Navarrete.

Iako samostalni napadači koriste taktike koje rezultiraju manjim brojem žrtava, predstavljaju prijetnju koju je teško spriječiti.

“Morate biti vrlo, vrlo blizu osobi kako biste pokrenuli akciju na razini policije i spriječili to. A najbliže što sada možete biti toj osobi nije pojaviti se na ulaznim vratim nego ići na Facebook i Twitter”, rekao je Navarrete.