Frontmen grupe U2 Paul David Hewson, poznatiji kao Bono Vox, proglašen je počasnim građaninom Sarajevske županije večerašnjoj svečanoj sjednici Skupštine ove županije.

Povelja koju će, kako je obećao, preuzeti tijekom Sarajevo Film Festivala, dodijeljena mu je za izuzetan doprinos u pružanju podrške građanima tijekom opsade Sarajeva kao i za doprinos u borbi za ljudska prava i slobode na načelima humanosti, solidarnosti i demokratičnosti među ljudima različite vjere, nacije i kulture.

U obrazloženju Skupštine SŽ-a je istaknuto da je on za razliku od brojnih rok zvijezda, svoje vrijeme, novac i slavu odlučio trošiti u humanitarne svrhe i s humanitarnim ciljem. Tijekom opsade Sarajeva Bill Carter je snimao dokumentarni film ''Miss Sarajevo'' koji je producirao Bono Vox i zahvaljujući kojem je nastala i istoimena pjesma.

Vox, navedeno je u obrazloženju koje je pročitano tijekom svečane sjednice Skupštine SŽ-a, nije želio šutiti i gledati stradanja građana BiH i na sebi najbliskiji način, upozorio je na događanja u BiH, jezikom umjetnosti.

Tijekom nastupa u Bologni 17. srpnja 1993. godine, putem satelitskog linka povezao slikom sa Sarajevom gdje je Bill Carter intervjuirao građane Sarajeva koji su govorili kroz kakve tegobe prolaze. Ovaj potez irskog benda pokrenuo je britanske, ali i svjetske medije da se pozabave pitanjem stradanja bh. građana tijekom agresije.

Također, u obrazloženju je navedeno da je Vox svoju humanost i suosjećanje s događanjima u BiH, a naročito u Sarajevu, pokazao i gestom kada je u klubu Obala sa Sarajlijama dočekao 1994. godinu dok je kiša granata zasipala grad. Sarajevo je uvrstio i u grandioznu POPMart turneju benda U2 1997. godine, kada se 23. rujna dogodio najveći glazbeni spektakl u povijesti BiH. U godinama koje su slijedile Vox je održao kontakt sa Sarajevom, bio je gost Sarajevo Film Festivala, te je na kraju, postao Bosanac i Hercegovac dobivši počasnu bg. putovnicu.

Premijer Sarajevske županije Elmedin Konaković novinarima je kazao da je Vox čovjek koji je zaslužio dobiti Povelju jer je govorio o istini koja se događala u Sarajevu.