Facebook razvija kriptovalutu za prebacivanje novca preko WhatsAppa.

Facebook Inc. radi na izradi kriptovalute koja će omogućiti korisnicima prijenos novca pomoću WhatsAppa, aplikacije za razmjenu poruka, objavio je Bloomberg nakon razgovora s osobama upoznatima s planom.

Facebook s proizvodom prvo cilja na indijsko tržište.  

Tvrtka razvija "stablecoin", tip digitalne valute vezan uz američki dolar, kako bi se smanjila njezina volatilnost, odnosno oscilacija vrijednosti. Bloombergu su to ispričali zaposlenici koji su tražili anonimnost.

Facebook je daleko od puštanja stablecoina na tržište jer još uvijek radi na razvoju zaštite njegove vrijednosti.

Osnovana grupa za blockchain tehnologiju

Očekivalo se kako će Facebook ponuditi financijske usluge nakon što je 2014. godine zaposlio predsjednika PayPala Davida Marcusa kao voditelja aplikacije Messenger.

Marcus je u svibnju postao voditelj blockchain inicijativa tvrtke, o čemu se nije raspravljalo u javnosti.

Facebook sada ima oko 40 ljudi u grupi za blockchain, prema naslovima zaposlenika na LinkedInu, zaključio je Bloomberg.

"Kao i mnoge druge tvrtke, Facebook istražuje načine iskorištavanja snage blockchain tehnologije. Ovaj novi mali tim istražuje za što se sve može primijeniti. Ništa više ne možemo (javno) podijeliti", izjavio je glasnogovornik tvrtke u priopćenju.

Velik broj inozemnih doznaka za Indiju

WhatsApp, šifrirana aplikacija u vlasništvu Facebooka za mobilne poruke, popularna je u Indiji, gdje ima više od 200 milijuna njezinih korisnika.

Spomenuta država je i među vodećima u broju doznaka iz inozemstva.

Prema podacima Svjetske banke, u Indiju je 2017. godine poslano iz inozemstva 69 milijardi dolara.

Razvoj projekata vezanih uz stablecoin

Tijekom protekle godine pojavilo se puno projekta vezanih uz stablecoin. U jednom trenutku bilo ih je više od 120, prema podacima web stranice Stable.Report.

Koncept stablecoina je stvaranje digitalnih valuta koje će biti stabilnije od, primjerice, bitcoina, a time i jednostavnije za čestu kupovinu.

Ideja se pokazala teško ostvarivom, što potvrđuje i nedavna propast jednog od projekata visokog profila. Projekt stablecoina pod imenom Basis nedavno je ukinut nakon osam mjeseci rada na pokretanju te digitalne valute. Hoboken, tvrtka sa sjedištem u New Jerseyju, naveo je da ne postoji način da zaobiđe zakonodavnu klasifikaciju Basisa kao vrijednosnice, što bi moglo značajno smanjiti broj potencijalnih kupaca.

U izvještaju Bloomberga se spominje i kako je najslavniji stablecoin Tether također okružen kontroverzama. Njegovi tvorci tvrde da je svaki Tether vezan uz američki dolar. No tvrtka odbija provođenje revizije, što pojačava sumnje u istinitost tih tvrdnji.

Velik potencijal

Facebook koji ima 2,5 milijardi globalnih korisnika, više od 40 milijardi dolara godišnjeg prihoda i veće iskustvo u pravnim pitanjima, može imati i veći uspjeh u izradi stablecoina.

Bila bi to prva velika tehnološka tvrtka koja bi pokrenula takav projekt. No odnosi tvrtke s Indijom nisu sjajni. Širenje lažnih vijesti preko WhatsAppa u nekim je slučajevima dovelo do nasilja.

Ipak, Facebook vidi ogromnu priliku za rast u toj zemlji. Indija ima 480 milijuna korisnika interneta, a više ih ima jedino Kina. Očekuje se da će taj broj porasti na 737 milijuna do 2022. godine, govore podaci tvrtke Forrester Research Inc.