Direktor Svjetskog programa za hranu pri Ujedinjenim narodima u Njemačkoj Martin Frick je upozorio da se milijuni tona ukrajinskog žita nalaze u lukama koje je ruska vojska blokirala.

Prema njegovim riječima, u kontejnerima se nalazi 4,5 milijuna tona žita koje se nije moglo transportirati zbog toga što su morski prolazi nesigurni ili zauzeti.

Ukazao je kako su neki od prolaza i minirani te da pojedine luke nisu pristupačne. Ukrajina je i jedan od najvećih proizvođača kukuruza na svijetu. Podaci UN-a kazuju da je ove godine u ovoj zemlji zasijano 30 milijuna tona kukuruza i 25 milijuna tona pšenice.

Mnoge sjevernoafričke države ovise o ovim ukrajinskim kulturama. Frick je napomenuo kako su one hitno potrebne svijetu, prenosi Avaz.

U WFP-u su naglasili da su od početka ruske agresije osigurali hranu za 2,5 milijuna tona Ukrajinaca, bez obzira što ova država još ima obilje usjeva.

Osim toga, hranu su dopremili u Moldaviju. Frick je naglasio kako je nužno da se mora transportirati i hrana koja je namijenjena za izvoz iz Ukrajine.

Ukazao je da će veći dio svijeta biti pogođen ako se to ne dogodi.  - Glad se ne smije koristiti kao oružje, ni s vojnog, ni sa ekonomskog stajališta - dodao je.

Njemački kancelar Olaf Scholz je također upozorio da postoji mogućnost od izbijanja gladi širom svijeta, prenosi list Guardian.