Ilija Abramović, predsjednik Počasnog blajburškog voda, podnio je zatjev da se spomen područje proširi. Iako je Abramović vlasnik zemljišta u Bleiburgu na kojem je planirao širiti spomen područje, grad je odbio.

U Bleiburgu nijedan jedini četvorni metar više neće i ne smije biti posvećen obilježavanju stradanja. Gradsko vijeće Bleiburga jednoglasno odbilo zahtjev da se dodatni 1371 četvorni metar zemljišta pretvori u neku vrstu spomen-parka, piše Večernji list.

Zahtjev je podnio Ilija Abramović, jedan od preživjelih s Križnog puta, koji je godinama bio rizničar i tajnik Počasnog blajburškog voda, a od 2007. godine i njegov predsjednik.

U Abramovićevu zahtjevu pisalo je da od grada traži da se odobri gradnja infrastrukturnih objekata, kao što su sanitarni čvorovi, informativni i liječnički punktovi.

Iako je Abramović vlasnik tog zemljišta, iz grada je dobio jednoglasnu odbijenicu.

- Postojeće spomen-područje je dovoljno - kazao je gradonačelnik Stefan Visotschnig (SPÖ) te dodao:

- Za daljnje projekte na tom mjestu više nismo otvoreni. I ova odluka potvrđuje da se politička klima u Koruškoj promijenila.

Podsjećaju da su prve naznake došle prije nekoliko godina kad su lokalni i pokrajinski lideri počeli iznositi kritike na način obilježavanjažavanja stradanja u Bleiburgu tvrdeći da se komemoracija zloupotrebljava za promoviranje ustaštva.

No ove godine, nakon što je Katolička crkva u Koruškoj uskratila dopuštenje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da misu vodi biskup, političari pozivaju da se komemoracija ograniči ili zabrani.

Prije nekoliko dana koruški župan Peter Kaiser pozvao je Ministarstvo unutarnjih poslova da slijedi primjer Katoličke crkve. O tome kako će se i pod kojim uvjetima komemoracija održati, odlučit će okrug Völkermarkt, prenosi Hina.