Senzacionalna povratnica Blanka Vlašić osvojila je srebrnu medalju u skakačkom natjecanju na Svjetskom prvenstvu u Pekingu! Do nje je došla preskočivši prvi put ove sezone letvicu na visini preko dva metra.

Sve tri osvajačice preskočile su 201 cm, a nisu uspjele 203 cm, no poredak je odlučio broj pokušaja u ranijim skokovima.

Zlato je uzela Ruskinja Marija Kučina, a broncu njezina sunarodnjakinja i uoči finala prva favoritkinja Ana Čičerova. Kučina je zlato zaslužila s novim osobnim rekordom, a sve je visine preskakala iz prvog pokušaja. Sada ima naslove svjetske prvakinje u visu i u dvorani i na otvorenom. Za Čičerovu, olimpijsku pobjednicu iz Londona 2012., ovo je peta svjetska medalja, nakon zlata iz Daegua 2011., srebara iz Osake 2007. i Berlina 2009., te bronce iz Moskve 2013. godine.

Vlašić je u Peking stigla s najboljim rezultatom sezone od 1.97 m, ali je u finalu pokazala kako je odluka da preskoči nastupe na mitinzima Dijamantne lige u Lausannei i Monte Carlu kako bi se pripremila za Peking bila ispravna.

Letvicu na visini od 1.99 m i 2.01 m Vlašić je svladala iz prvog pokušaja, baš kao i one na 1.88 m, 1.95 m i 1.97 m, tako da joj je zlato pobjeglo na visini od 1.92 m, kada je u prvom pokušaju letvicu rušila petama.

Blanki je to četvrta medalja sa svjetskih smotri, u Osaki 2007. i Berlinu 2009. uzela je zlato, a u Daeguu 2011. srebro.

Druga hrvatska predstavnica u finalu Ana Šimić u svom prvom finalu SP-a nije uspjela preko 192 cm. Ona je blizu preskakanja te visine bila samo u drugom pokušaju, tada je rušila nogama, dok je u prvom pokušaju pala na letvicu, a treći je put samo protrčala ispod nje.

Vlašić je tako ponovila rezultat iz Ptičjeg gnijezda kojega je ostvarila na Olimpijskim igrama prije sedam godina. Tada je bila favoritkinja za pobjedu, ali je skok od 2.05 m bio dovoljan za srebro iza Belgijanke Tije Hellebaut, a sada je došla kao prijetnja iz sjene i sjajnim nastupom osvojila još jednu medalju.

Srebro Vlašić druga je medalja za Hrvatsku u Pekingu, nakon što je u utorak Sandra Perković (25) osvojila također srebro u bacanju diska.